beige link.jpg Stolab© Lilla Åland chair and Carl divisible table 8 (kopia).jpg
beige link.jpg

Vi ger dig 20 års garanti, men tror på en livslång relation

Hållbarhet för oss på Stolab innebär att tillverka möbler som håller hög kvalitet och har en så tidlös form, att de håller i generationer. Och ingen möbel kan väl representera detta bättre än just Lilla Åland. För dig som värnar om hållbarhet både i funktion och estetik ger vi nu 20 års garanti på våra Lilla Åland pinnstolar i massiv ek och björk. En bra start för vad vi hoppas ska bli en livslång relation.
grön link.jpg Stolab . - 250px-Carl_Malmsten.jpg
grön link.jpg

Det var här det började

En sommardag 1939 besökte möbelprofessor Carl Malmsten Finströms kyrka på Åland i samband med en slöjdkurs. Han lär då ha uttryckt sig följande: ”I sakristian mötte jag några högryggade pinnstolar, som tog mig helt. Sätets schvungfulla kurvatur och smeksamt ändalyktsvänliga holkning, liksom benens och de 8 ryggpinnarnas ansatsvis uppåtstigande strävor vittnade om mästerlig känsla för konstruktion och rytmiskt uttryck”.
Carl hade en förmåga att utrycka sig poetiskt och ivrig i sin inspiration lät han, tillsammans med eleven Sven Erik Fryklund, göra en uppmätning och sedan ritning av stolen, som han döpte till Lilla Åland (det fanns även skisser på en Stora Åland, men den fick stanna vid en ritning).

Stolab en noga utvald nyckelverkstad

Ritningen på stolen förenklades och förminskades något för att kunna anpassas till maskintillverkning. För Malmsten var det viktigt att god formgivning och kvalitet skulle vara tillgänglig för fler än de mest bemedlade. Med detta som bakgrund valde han ut ett antal möbelfabrikanter att samarbeta med för att möjliggöra större volymer. De noggrant utvalda producenterna kallade han för Nyckelverkstäder och en av dessa blev Stolab, som också fick förmånen att ta ritningarna till Lilla Åland vidare i produktion. För Malmsten var Lilla Åland lika kär som ett barn ”Och tänk, nu kommer jag får barn i tusental. De kommer att stamma från den världsberömda pinnstolsfabriken i Smålandsstenar”.

IMG_0466-2.jpg IMG_1686.jpg
IMG_0466-2.jpg
IMG_1686.jpg

En tidlös, älskad klassiker

1942 lämnade den första Lilla Åland Stolabs fabrik. Idag, drygt 80 år senare, utgör den en av våra mest älskade möbelklassiker och ser i stort sett ut på samma sätt som den alltid gjort. Precis som då, tillverkas alla 17 delar i massivt trä i vår fabrik här i Smålandsstenar. Trä som noggrant valts ut, kapats, sågats, svarvats, putsats, satts samman och ytbehandlats. Slutligen signerats med en brännstämpel som bevis för sitt ursprung och vår stolthet. Trots sin smått blygsamma framtoning, har Lilla Åland haft en given plats runt matbordet i generationer. En symbol för det som känns tryggt och bestående. Mjuk i sina former, stark i sin konstitution. Malmsten utgick alltid ifrån människan och inspirerades av de former han fann i naturen. Han lär frekvent bland annat ha upprepat ”I naturen finns inga skarpa kanter”.

beige link.jpg IMG_0053 (1).jpg
beige link.jpg

Möjlighet att reparera och köpa reservdelar

Vi har ett koncept som vi kallar för Reduce, Reuse, Restore i syfte att ge alla våra möbler ett så långt liv som möjligt. Har du valt Lilla Åland-stolar kan du dessutom beställa reservdelar från oss, oavsett hur gammal din stol är. Vi har skickat lösa pinnar till stolar som varit 70 år gamla och där man av respekt för både tidigare ägare och möbeln i sig velat förnya i stället för att kassera. Det här motiverar oss till att hela tiden utveckla vårt hållbarhetstänk vidare i både befintliga produkter och i designen av nya. 

Stolab© Lilla Åland chair and armchair, Mist and Thunder 0401 (2).jpg

Prenumerera på Stolabs nyhetsbrev