Villa Kristina
Personligt, lekfullt och helt fantastiskt

Det hela började med att Kristina och Anders fick en tomt. En inte helt lättbyggd sådan, men med ett fantastiskt läge på Näset, en halvö i sydvästra Göteborg. Här blev familjens drömmar verklighet i form av ett skräddarsytt hus. Ett hus som ritats och byggts för att exteriört vara i symbios med naturen och interiört vara ett varm och välkomnande hem, med gott om plats för umgänge. I synnerhet vid  det 7 meter långa matbordet där 16 Lilla Åland pinnstolar i olika kulörer samsas och får representera familjens önskan om att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska leverantörer.

Anders, som är bildesigner och utbildad både på Konstfack i Stockholm och Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, har ett utpräglat intresse för form och material. Ett intresse som han delar med sin fru Kristina.

”När vi bestämde oss för att bygga på vår tomt var vi helt eniga om att vi ville bygga något speciellt och personligt, men till en rimlig kostnad. Vi hittade inget ”typhus” som stämde överens med det vi sökte utan insåg snabbt att vi behövde hitta en arkitekt som kunde omvandla våra tankar och idéer till ett hus som passade just oss. Det ledde till ett möte med Gert och Karin Wingårdh, ett möte som också blev starten för husprojektet Villa Kristina och en dokumentation som senare också blev en bok.”

Ett bord från kök till vardagsrum
”När vi valde material och inredning försökte vi i så stor utsträckning som möjligt välja svenska leverantörer. Det passar oss och det passar huset. För oss är köket och matplatsen kanske den viktigaste platsen,  då det är här som vi gärna sitter och umgås i familjen eller när vi har vänner på besök. Vi hade tidigt en idé om ett riktigt långt bord som går från köket in i vardagsrummet och som på så sätt binder ihop dessa ytor. I realiteten innebar det ett 7 meter långt bord, vilket inte var så lätt att hitta. Det fick istället bli ett specialtillverkat bord för oss ritat av Staffan Holm, som är en gammal studiekamrat till mig.”

Pinnstolsälskare
”Att vi sedan valde Lilla Åland var ingen slump. Vi älskar verkligen Carl Malmstens klassiska pinnstol och jag har personligen ett alldeles speciellt förhållande till just pinnstolar eftersom det ingick som ett temaarbete i mina studier på HDK. Det vill säga att formge en pinnstol enligt de kriterier som finns för just en sådan.”

Lekfull färgsättning och bekvämt sittande
Anders och Kristinas kärlek till pinnstolar i allmänhet och till Lilla Åland i synnerhet resulterade i att vi på Stolab fick leverera 16 stolar till deras nya hus. Stolar i fyra olika standardutföranden: svarta, ljusblå, ljusgröna och naturfärgade. Dessa har sedan kompletterats med våra nya Lilla Åland sittdynor i tre olika färgställningar.

”Anledning till att vi valde olika färger på stolarna var att vi ville dela in det långa bordet i olika zoner, en där vi sitter och äter, en där vi sitter och jobbar, läser och så vidare. Det blev en lekfull känsla som förstärktes ytterligare genom de bekväma dynorna i olika färgställningar.”

Besök i stolfabriken
”Jag har även fått möjlighet att besöka stolfabriken i Smålandsstenar. Det är alltid intressant att få ta del av tillverkningen och det som finns bakom en färdig produkt. Stolab är ett riktigt bra exempel på hur man kan utveckla, förbättra och tidsanpassa en produktion utan att själen går förlorad.”
”Vi är så tacksamma och nöjda med vårt nya hus. Det blev precis som vi önskade, med plats för gammalt och nytt, lek och liv, vardag och fest.”
"Ett skräddarsytt hus är unikt och upprepas aldrig." Orden är Gert Wingårdhs och står att läsa i den bok som han och hans fru Karin skrivit om Villa Kristina.      

Foto 1 & 2: James Silverman

Dela på sociala medier