Villa Kristina

”När vi bestämde oss för att bygga på vår tomt var vi helt eniga om att vi ville bygga något speciellt och personligt, men till en rimlig kostnad. Vi hittade inget ”typhus” som stämde överens med det vi sökte utan insåg snabbt att vi behövde hitta en arkitekt som kunde omvandla våra tankar och idéer till ett hus som passade just oss. Det ledde till ett möte med Gert och Karin Wingårdh, ett möte som också blev starten för husprojektet Villa Kristina och en dokumentation som senare också blev en bok.”

Anders, som är bildesigner och utbildad både på Konstfack i Stockholm och Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, har ett utpräglat intresse för form och material. Ett intresse som han delar med sin fru Kristina.”När vi valde material och inredning försökte vi i så stor utsträckning som möjligt välja svenska leverantörer. Det passar oss och det passar huset. För oss är köket och matplatsen kanske den viktigaste platsen, då det är här som vi gärna sitter och umgås i familjen eller när vi har vänner på besök. Vi hade tidigt en idé om ett riktigt långt bord som går från köket in i vardagsrummet och som på så sätt binder ihop dessa ytor. I realiteten innebar det ett 7 meter långt bord, vilket inte var så lätt att hitta. Det fick istället bli ett specialtillverkat bord för oss ritat av Staffan Holm, som är en gammal studiekamrat till mig.” ”Att vi sedan valde Lilla Åland var ingen slump. Vi älskar verkligen Carl Malmstens klassiska pinnstol och jag har personligen ett alldeles speciellt förhållande till just pinnstolar eftersom det ingick som ett temaarbete i mina studier på HDK. Det vill säga att formge en pinnstol enligt de kriterier som finns för just en sådan.”

Lekfull färgsättning och bekvämt sittande Anders och Kristinas kärlek till pinnstolar i allmänhet och till Lilla Åland i synnerhet resulterade i att vi på Stolab fick leverera 16 stolar till deras nya hus. ”Anledning till att vi valde olika färger på stolarna var att vi ville dela in det långa bordet i olika zoner, en där vi sitter och äter, en där vi sitter och jobbar, läser och så vidare. Det blev en lekfull känsla som förstärktes ytterligare genom de bekväma dynorna i olika färgställningar.” ”Vi är så tacksamma och nöjda med vårt nya hus. Det blev precis som vi önskade, med plats för gammalt och nytt, lek och liv, vardag och fest.”

Foto: JS Bergström