grön link.jpg

Morgondagens klassiker

Vad som blir morgondagens klassiker kan vi aldrig veta, men med vår kunskap kring trä och fokus på estetisk hållbarhet har det blivit en ständigt närvarande vision för våra möbler och sortiment.

Stiltrogna, men inte förutsägbara

Vi vill att det ska finnas en igenkänning i vårt formspråk, där det massiva träet ofta får spela huvudrollen, men där de noggrant utförda detaljerna är avgörande för en bestående kvalitetskänsla. Det inkluderar även möbelns baksida, då det ofta är här skillnaden mellan möbel och möbel gör sig påmind.

Vi vill uppfattas stiltrogna, men inte förutsägbara. Tidlösa, men samtidigt förmedla en modern attityd. Vi känner oss säkra på vad vi kan och vart vi vill, resten sker i samarbete med externa designers som tolkar Stolab på olika sätt.

MALMSTEN-image-LillaÅlandkarm.jpg Stolab© Miss Holly bar stool 0301 (1).jpg

Klassiker idag och imorgon

Vi har idag flera möbler i vårt sortiment som numera kan betecknas som klassiker. Några av dessa skapades för många år sedan av namnstarka möbeldesigners, som vi hade förmånen att ha ett nära samarbete med. Andra kan vi beteckna som nutida klassiker, vilka skapats tillsammans designers som vi fortfarande har förmånen att samarbeta med. Klassiker, som oavsett ålder, kan placeras i vitt skilda kontexter. Moderna som traditionella. Och som älskas av många. Vi är oerhört stolta över att kunna tillverka dessa möbelklassiker här på Stolab. Vår drivkraft är, trots allt, att tillsammans med samtida designers skapa framtidens klassiker. Ett arbete som tar tid och ska få ta tid. Inte helt sällan får vi börja om, eller kanske backa ett par steg, innan vi känner att vi hittat rätt. Den fysiska närheten mellan design, produktion och prototyptillverkning är avgörande för att vi ska ha möjlighet att jobba effektivt och få ut det absolut bästa ur varje moment.

ddedw.jpg Stolab© Arka lounge chair with seat cushion 0301 (1).jpg
ddedw.jpg

En möbel – en historia

Våra klassiker berättar också en historia, vilket ytterligare stärker möbelns identiteten och själ. För det är så vi som passionerade möbeltillverkare tänker och arbetar. Vi arbetar med levande material och vi arbetar med och för människor i en föränderlig tid, där allt så småningom blir till historia. Vi är dock övertygade om att våra klassikers bestående värde kan skapa trygghet och blir en länk mellan det som är och det som varit.

Jonas Lindvall - En klassiker har sin utgångspunkt i det historiska

”När man pratar om möbelklassiker bör man alltid väva in den historiska aspekten, då en klassiker brukar utgöra en del av det möbelhistoriska ledet. Tar man stolen till exempel, var den från början inte ett bruksföremål. Det var en symbol för makt och auktoritet, en tron reserverad för högre samhällsklasser. Först under 1600-talet började det likna det vad vi idag kallar för stol. Stol med rygg var dock initialt bara förbehållet vissa människor. En tydlig markering för vilken status man hade i samhället. Först under 1800-talet kom den stol som vi nu kallar för pinnstol. ”

Stolab . - lindvall_190531_0127_A4.jpg

Vad är en klassiker?

”En klassisk möbel överlever tidens prövningar och fortsätter att inspirera och fascinera generation efter generation. Samtidigt kan man också se klassiker som produkter av deras tid, som speglar de historiska och kulturella förhållanden som rådde när de skapades. Det historiska perspektivet är viktigt för att förstå var vi kommer ifrån, varför samhället ser ut som det gör och hur det kan utvecklas i framtiden.”

Morgondagens klassiker, vad avgör?

”Ingen kan i förväg avgöra vad som blir en klassiker, det är tiden som får utvisa. Om vi inte pratar om designikoner, utan mer funktionella möbelklassiker, har de oftast en harmonisk form som appellerar till en större grupp människor. De ska vara vackra och samtidigt funktionella i sitt sammanhang. De ska kunna gå att tillverka någorlunda rationellt för att bli tillgängliga och möjliga att producera över tid. Självklart har det också betydelse i vilken kontext en möbel blir synlig i. Det finns många exempel på möbler, inte minst stolar, som blivit kända för att de har medverkat i ett sammanhang som fått stor uppmärksamhet av en eller annan anledning. ”

Miss Holly med adderad elegans

”Som designer måste man alltid tillföra något nytt, en knyck som fångar ögat. När jag började skissa på Miss Holly pinnstol för Stolab, utgick jag från den klassiska pinnstolen, men gjorde den elegantare genom en generös rygg och en mer graciös form, vilket sammantaget skapar ett mer tredimensionellt uttryck. Jag ville flytta pinnstolen ut från köket in till vardagsrummet. Det är en relativt komplicerad stol att tillverka, vilket också gör den svår att kopiera. En aspekt som kan vara nog så värdefull.”

Stolab© Miss Holly chair 0411 (1).jpg Stolab© Miss Holly chair and Miss Holly table 0416 (1).jpg
Bjork Skogen-Medium-Rez-utan martin (kopia).jpg

Kärnvärdet - Aesthetic sustainability