På Stolab använder vi oss av de massiva träslagen ask, björk och ek. Bearbetning av massivt trä ställer höga krav på yrkesskicklighet då det är ett levande material som måste tolkas och behandlas på rätt sätt. Resultatet blir en möbel som bara blir vackrare och vackrare med åren.

Ask

Ask är ett segt och mycket hårt träslag som kan variera något i färgen från ljusgul till ljust grå. En lackad eller oljad askmöbel får en skimrande och mycket karaktäristisk yta. Den ask vi använder har vuxit i cirka 100 år för att uppnå rätt kvalitet.

Stolab© Miss Holly stol ask ljus mattlack 0101.jpg

Björk

Björken är ett ljust träslag där fiberstrukturen kan variera från helt slät till mycket flammig. Björken är medelhårt, segt och ett mycket vanligt träslag i Sverige. Björken ger även stora valmöjligheter vid ytbehandling och är det träslag som oftast väljs när man önskar en kulör på sin möbel. Den björk vi använder har vuxit cirka 60 år för att uppnå rätt kvalitet.

Stolab© Lilla Åland stol björk ljus mattlack 0101.jpg

Ek

Ek är ett mycket hårt, tätt och starkt träslag. Kärnveden är först grågul, men blir sedan ljust till mörkt brun. En naturellt oljad ekmöbel får en djup, varm färgyta. En ljus mattlackad ekmöbel får en ljusare, gråaktig vacker nyans. Den ek vi använder har vuxit i cirka 120 år för att uppnå rätt kvalitet.

Stolab© Arka loungestol Ek Naturell olja 0103.jpg