ETT NYTT SPÄNNANDE LIV FÖR LILLA ÅLAND
BOLON, ULRICEHAMN

Till Bolon i Ulricehamn kommer besökare från hela världen för att ta del av den kunskap, kultur och entreprenörskap som gjort Bolon till ett världskänt varumärke och ett ledande företag vad gäller innovativa golvlösningar för offentliga miljöer. Sedan starten har utvecklingen i företaget gått hand i hand med ett omfattande miljöansvar, synligt i produkter, i fabriksanläggning och i de miljöer som representerar det Bolon står för. Lilla Åland stolar var därmed ett medvetet val när det behövdes stolar till Bolons Lab Store 2017, stolar som sedan flyttades från Stockholm till företagets fina matsal i Ulricehamn.

Hållbarhetstänket hos Bolon startar egentligen samtidigt som företaget bildades för snart 70 år sedan. Det var då som grundaren, Nils-Erik Eklund, började att tillverka trasmattor av vinylavfall från en fabrik i Stockholm. Nu är det tredje generationen i familjen som driver bolaget vidare, Annica och Marie Eklund. Sedan de tog över företaget efter sina föräldrar har de haft ett enda mål; att göra Bolon till ett designdrivet, innovativt företag och förena den konservativa, traditionella golvbranschen med modevärldens gränslösa kreativitet och göra det på ett miljörätt sätt.

Från målsättning till handling
Exempel på Bolons ”keystones” inom hållbarhet är Bolon Green som lanserades 2009 och är ett helhetskoncept inom miljöfrågor. Konceptet utvecklades i samarbete med miljökonsulten Håkan Nordin, som en gång grundade Greenpeace Sverige.
2014 byggdes en ny återvinningsanläggning i företagets fabrik i Ulricehamn. En anläggning som tar hand om både eget och andras industriavfall. I år lanserades också en installationsmetod, Bolon NoGlue™, ett helt nytt tejpsystem som möjliggör för kunderna att ta med och lägga om sitt golv när de flyttar. Bolon har som målsättning att inom en snar framtid även kunna ta tillbaka dessa golv för återvinning.
Tilläggas bör att Bolon endast använder den mest hållbart producerade konventionella PVC:n på marknaden, ett material som är helt återvinningsbart.

Ett nytt liv med Stolab startar i Stockholm
I samband med Stockholm Furniture Fair 2017 levererade Stolab Lilla Åland stolar till Bolons showroom, Bolon Lab Store, på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det var 60 stolar som vi av olika skäl inte kunde sälja som premium, men som vi nu kunde ge ett nytt liv genom lite finputs och ny lack. Efter avslutat event flyttades stolarna till Bolons matsal Ulricehamn.

Helen Emanuelsson, Chief Business Development Officer, Bolon
Det finns flera fina svenska varumärken som tillverkar kvalitetsmöbler och vi vill gärna bidra till att lyfta dessa och köpa svensktillverkade möbler som vilar på hållbarhet och kvalitet. Lilla Åland är en klassiker som passar utmärkt ihop med våra golv. Att vi sedan kunde medverka till att ge nytt liv åt sekundaklassade stolar känns väldigt bra och vi är mycket nöjda med de stolar vi nu har i matsalen.”

Gemensamma nämnare med Stolab
”Vårt lunchrum är inte bara till för personalen. Vi har ofta besök av kunder och arkitekter från hela världen, och vill gärna att de ska uppleva god, svensk design. Det gäller även i vårt gästhus, The Lake House, där vi också har Lilla Åland stolar. Dessa köpte vi dock helt nya för några år sedan.”
”På Bolon har vi kvar tillverkningen i Sverige eftersom  det ger oss full kontroll över produktion, kvalitet och ledtider. Vi ser därmed många gemensamma nämnare med Stolab.” 

Läs mer om Bolon.

Bild 1: Lilla Åland, Nytt Liv på Bolon Lab Store i Stockholm 2017. Foto: Bolon
Bild 2Lilla Åland, Nytt Liv i matsalen på Bolon i Ulricehamn. Stolarna blev som nya genom en ny lack i en kulör speciellt utvald av kunden. Foto: Bolon
Bild 3: Lillla Åland i Bolons gästhus The Lake House i Ulricehamn. Dessa stolar tillhör inte Nytt Liv™ utan köptes nya. 
Foto: Bolon

Dela på sociala medier