Träslag / Ytbehandling

TRÄSLAG
På Stolab använder vi oss av de massiva träslagen ask, björk och ek. Bearbetning av massivt trä ställer höga krav på yrkesskicklighet då det är ett levande material som måste tolkas och behandlas på rätt sätt. Resultatet blir en möbel som bara blir vackrare och  vackrare med åren.

Ask
Ask är ett segt och mycket hårt träslag som kan variera något i färgen från ljusgul till ljust grå. En lackad eller oljad askmöbel får en skimrande och mycket karaktäristisk yta. Den ask vi använder har vuxit i cirka 100 år för att uppnå rätt kvalitet.

Björk
Björken är ett ljust träslag där fiberstrukturen kan variera från helt slät till mycket flammig. Björken är medel-hårt, segt och ett mycket vanligt träslag i Sverige. Björken ger även stora valmöjligheter vid ytbe-handling och är det träslag som oftast väljs när man önskar en kulör på sin möbel. Den björk vi använder har vuxit cirka 60 år för att uppnå rätt kvalitet. 

Ek
Ek är ett mycket hårt, tätt och starkt träslag. Kärnveden är först grågul, men blir sedan ljust till mörkt brun. En naturellt oljad ekmöbel får en djup, varm färgyta. En ljus mattlackad ekmöbel får en ljusare, gråaktig vacker nyans. Den ek vi använder har vuxit i cirka 120 år för att uppnå rätt kvalitet.

YTBEHANDLING
Lack

Vi använder miljövänlig, vattenburen lack, vilket ger en slittålig, intakt yta som håller sig lika vacker år efter år. Vår traditionella naturlack ger en mjukare yta medan vår ljusa mattlack har en struktur där träkänslan framträder tydligare.

Olja
En beprövad hantverkskonst som passar mycket bra för det massiva träet. En oljebehandlad yta ger en naturlig träkänsla som bibehålls med rätt typ av skötsel. För att få fram en så ljus nyans som möjligt, använder vi som standard en så kallad vitolja. Önskar du istället en naturell olja som ger en lite mörkare ton åt eken anger du naturell olja.