Sveriges vackraste museum, Prins Eugens Waldemarsudde

Det är hos våra kunder som våra möbler får ett liv…
Som hämtat ur en saga ligger det där, Prins Eugens Waldemarsudde, på södra Djurgården i Stockholm. Museet som kallas för Sveriges vackraste och som också är ett av landets mest besökta. 2017 blev Waldemarsudde även valt till Årets Museum – en prestigefylld utmärkelse som delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM.
Till den vackra restaurangen har vi på Stolab levererat Lilla Åland stolar i ljus mattlack.

Prins Eugens Waldemarsudde består av huvudbyggnaden ”Slottet” och en separat galleribyggnad, allt omgivet av en blomster- och skulpturprydd trädgård.

Slottet uppfördes 1905 och utgjorde privatpalats för Prins Eugen (1865-1947), som också var en framstående konstnär och hängiven konstsamlare. Efter hans bortgång tillföll Waldemarsudde och konstsamlingarna svenska staten. Från och med 1 juli 2017 drivs museet som en självständig stiftelse.

Carl Malmsten, en välbesökt utställning
Idag erbjuder muséet variationsrik och omfattande utställnings- och programverksamhet. Året runt visas ett urval av prins Eugens egen konst, verk ur hans samlingar samt tillfälliga utställningar. Just en sådan var den mycket uppskattade och välbesökta utställningen som handlade om Carl Malmsten, 19 oktober 2013 – 2 mars 2014.

Karin Sidén, överintendent och museichef på Prins Eugens Waldemarsudde.
”Vår Carl Malmsten-utställning var en mycket omfattande utställning där vi både på ett retrospektivt och framåtblickande sätt ville spegla honom som formgivare och inredningsarkitekt. Vi fick i denna utställning låna in unika möbler från företag, institutioner, museer och privata ägare. Sammantaget blev det därför en mycket heltäckande och intressant utställning över en av våra främsta formgivare under 1900-talet.”

Lilla Åland i ”Prinsens kök”
Kärleken till Carl Malmsten och svensk formgivning är också permanent synlig i museets inredning. Bland annat i Salongen i Sällskapsvåningen i form av ett utsökt bord med intarsia som formgivaren själv skänkt till Waldemarsudde. Hans möbelkonst kan man också ta del av i den vackra restaurangen ”Prinsens kök” som är öppet för museets besökare.
”I samband med att vi skulle börja driva restaurang och café i egen regi, ville vi hitta ett koncept där vi knyter an menyer och inredning med museet i stort. Lilla Åland blev då ett, för oss, naturligt val. Dels för att det är en väldigt vacker stol som är bekväm att sitta på för våra restauranggäster, men vi valde den också för att den så väl representerar klassisk svensk möbelformgivning och konsthantverk.”

Svenska tillverkare
”Vi är verkligen nöjda med både möbler och Stolab som leverantör. Vi har även använt andra svenska tillverkare i vår inredning, exempelvis Kasthall som på senare år vävt upp en fantastiskt fin matta från ett original från 1905, som är unik för vår verksamhet.”

Läs gärna mer om Waldemarsudde här.

Foto: Anders E Skåneblad och Kjell Renblad

Dela på sociala medier