En hyllning till en ikon

SWEDISH DESIGN MOVES PARIS:
SVENSKA INSTITUTET I PARIS STORSATSAR PÅ NUTIDA SVENSK DESIGN

För två år sedan återinvigdes Svenska institutet i Paris efter en omfattande renovering av de publika ytorna. Nu renoveras institutets sex gästlägenheter för att ytterligare stärka designprofilen i det anrika kulturhuset i Paris. Gästlägenheterna, som nu visas för allmänheten för första gången, är en del av den femåriga utställningen Hem x 6.

Invigningen av de nyinredda gästlägenheterna som sker i september 2019 utgör startskottet för Swedish Design Moves Paris, en säsong med nutida svensk design och hantverksskicklighet för den franska allmänheten. Utöver utställningen av gästlägenheterna, Hem x 6, visas även Nationalmuseums utställning, Designprocesser, som synliggör skapandeprocessen från material till föremål.

Nationalmuseum, Statens fastighetsverk, Beckmans Designhögskola, Paris College of Art och ett antal svenska företag och formgivare har bidragit till att fylla kulturhuset med design präglad av hållbarhet, innovation och kvalitet i alla led. 

Foto: Julien Bourgeois

HYLLNING TILL EN IKON 

Huvudpersonerna: Carl Malmsten AB och designer Anna Kraitz

Carl Malmsten (1888-1972)  har haft en enorm betydelse för svensk inredningsdesign, liksom för svensk kultur. Hans möbler är en självklar del av både folkhemmet och ”den svenska modellen”. 1915 vann han första och andra pris i en tävling för att formge Stockholms stadshus möbler. Han gjorde sig snart ett namn som en av de viktigaste formgivarna i sin generation inom såväl offentlig inredning som heminredning med möbler som är stilrena och funktionella, men också varma och humanistiska. 1944 fick företaget namnet Carl Malmsten AB och idag finns en handfull företag som är auktoriserade tillverkare av Carl Malmstens skapelser (möbler, tapeter och textilier). Han var samtidigt en flitig samhällsdebattör där skola och utbildning spelade en stor roll. 1930 startade han Carl Malmstens Verkstadsskola, där han var rektor och lärare. 1960 startade han Capellagården på Öland som sedan dess är en eftertraktad skola med olika hantverk i fokus.

Syfte: Carl Malmsten AB och Anna Kraitz har velat skapa en miljö där historia och samtid möts. Målet har varit att erbjuda en arbetsplats som inger ”en mjuk, välkomnande och mänsklig inramning. En plats för att skriva och forska på, där inredningsdesignen fungerar som en fond för att understryka rummets funktionalitet och stillhet.”

Foto 1 & 3: Raphaël Dautigny
Foto 2: Julien Bourgeois

Dela på sociala medier