SKÖTSELRÅD

På Stolab arbetar vi med naturmaterial vilket gör varje möbel unik. Av respekt för materialet och av omtanke om miljön använder vi så skonsamma ytbehandlingsmetoder som möjligt. För att behålla möbelns ursprungliga egenskaper rekommenderar vi att den sköts på följande sätt: 

GENERELLA RÅD FÖR MÖBLER AV MASSIVT TRÄ

Vi börjar med några generella råd vad gäller möbler av massivt trä för att undvika torrsprickor, missfärgning, m.m:

  • Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.
  • Använd underlägg till heta kastruller och formar som ställs på träytor.
  • Torka direkt upp vätska som spills.
  • Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.
  • Tänk på att iläggsskivor (till matbord) som inte används kontinuerligt kommer att få en avvikande kulör mot bordsskivan p g a slitage och att trä åldras/mörknar över tid.

NATURELL OLJA 

VI använder oss av en olja som har en utmärkt peneteringsförmåga och rekommenderas till de flesta träslag. Den är baserad på förnyelsebar, vegetabilisk olja med en hög torrhalt vilket ger en låg mängd lösningsmedelsutsläpp. När möbeln tillverkas görs en grundoljning. Vid leverans kan vissa partier vara mattare beroende på att träet absorberat olika mycket. Den typen av matta fläckar kan behandlas med olja direkt. Olja sedan in möbeln vid behov, beroende på hur mycket slitage den utsätts för. En bordsskiva bör oljas ett par gånger första halvåret och sedan en eller två gånger om året för att hålla ytan mättad och undvika sprickbildning. 

Hur: Stryk ut oljan och låt den sugas upp av träet. Använd inte för mycket! Överflödig olja som ligger kvar på ytan efter 10 minuter måste torkas bort. Mer än så behöver inte göras. Önskas en blankare yta går det bra att slipa med sandpapper och polera med juteväv eller torr trasa inom en timme efter att oljan applicerats. Arbeta alltid i fiberriktningen för att undvika repor. Möbeln är torr efter ett par dagar, men härdningsprocessen pågår i cirka en månad. Därför bör man inte lägga in sängkläder eller andra textilier i helt nyoljade skåp och lådor.

Daglig skötsel: Använd ett milt handdiskmedel, utspätt med vatten på en fuktig trasa. Använd aldrig redskap som kan repa ytan och undvik ammoniakhaltiga och basiska rengöringsmedel, ej över PH-värde 8. Lättare fläckar: Skölj en trasa i varmt vatten och vrid ur den ordentligt. Torka bort fläcken. Vissa fläckar kan gå bort genom att radera fläcken med ett radergummi. Övriga fläckar: Använd ett milt handdiskmedel på en mjuk trasa. Slipa med fint sandpapper vid behov. Fettfläckar kan blekas med kemiskt ren bensin. Ytan bör därefter oljas in enligt ovan. 

VITOLJA 

Vitolja har samma egenskaper som naturell olja och sköts på samma sätt, men eftersom vitoljan innehåller pigment kommer ytan att bli ljusare ju mer vitolja som appliceras. Det krävs dock många behandlingar innan pigmentet blir täckande. Stolabs naturella olja kan användas för underhåll av vitoljade ytor om man vill undvika detta. Önskar man en blankare yta kan också en vitoljad yta slipas med sandpapper eller poleras med juteväv, men då inom 10 minuter efter att oljan applicerats. Hållbarhet cirka 6 mån. 

OBS! Trasor med naturell olja kan självantända när de torkar och måste därför brännas eller läggas i en försluten glasburk. 

NATURLACK, LJUS MATTLACK OCH ÖVRIGA LACKADE MÖBLER

Vi använder oss av vattenbaserade lacker. En lackad yta behöver inte underhållas på samma sätt som en oljad. Den lackade ytan rengörs med milt handdiskmedel som är utspätt med vatten på en fuktig trasa. Använd aldrig redskap som kan repa ytan och undvik ammoniakhaltiga och basiska rengöringsmedel, ej över PH-värde 8. Torka snarast upp spill av pigmentstarka vätskor typ kaffe, vin och liknande. 

MARMOR

Precis som våra trämöbler är marmor ett levande material, därav kan det variera av naturlig anledning från stenblock till stenblock. Ingen sten är den andra lik. Våra marmorskivor är behandlade vid leverans, men kan sedan behöva mättas efter en tids användning. Använd då en olja eller annan produkt som är avsedd för just marmor.

Rengöring: För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. Vanligt såpavatten fungerar utmärkt. Se alltid till att torka av bordet direkt om det kommer vätska eller andra fläckar på bordet. Vid grövre smuts kan du till exempel använda ren alkohol eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Eftertorka ytan med en vattenfuktad trasa. Använd aldrig starka och sura rengöringsmedel. Andra vätskor som inte trivs med marmor är vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra, kaffe etc. Därför rekommenderar vi att underlägg används som skydd för bordsskivan.

LÄDER

Läder är även detta ett naturmaterial där ingen hud är den andra lik och utseendet på lädret kan därför variera.

Allmänna råd för läder: Tänk på att skydda lädret mot direkta värmekällor och fläckar från vätska. Placera inte möbeln för nära en värmekälla, lämna en luftspalt på ett par decimeter. Exponering i direkt solljus gör ljust läder mörkare och bleker mörkare kulörer samt gör skinnet torrt och därmed sprött. Använd bara en torr, mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd helst inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vi använder oss av flera olika leverantörer när det gäller läder och hänvisar till dessa när det gäller specifika produkter för underhåll av skinn och läder.

RESERVDELAR
Skulle din möbel av någon anledning gå sönder eller bli skadad, kan vi hjälpa dig att ersätta vissa delar för att du ändå ska kunna behålla din Stolab-möbel under lång tid. Vi rekommenderar dock alltid att utbyte/reparation görs av någon som har erfarenhet av trä-/möbelrestaurering. För vissa reservdelar har vi fasta kostnader, gäller det mer omfattande byten/reparationer ger vi dig ett individuellt kostnadsförslag. Vi vill påpeka att vissa färgskillnader kan uppstå vid byte av delar, men detta brukar jämna ut sig över tid. Kostnadsfri ersättning utgår enbart vid fabrikationsfel.

Vill du veta mer?
Har du frågor kring hur du ska sköta dina möbler på bästa tänkbara sätt är våra återförsäljare mycket kunniga. Det går även bra att maila oss dina frågor på info@stolab.se