Skötselråd

Vi arbetar med naturmaterial vilket gör varje möbel unik. Av respekt för materialet och av omtanke om miljön använder vi så skonsamma ytbehandlingsmetoder som möjligt. Här har vi samlat alla råd om hur du sköter om din möbel från Stolab så att den ska hålla och vara lika vacker  i många, många år.

Stolab© Yngve bord 90x90 H45 björk ljus mattlack 0101.jpg

Allmänna råd

Det här är några allmänna råd vad gäller möbler av massivt trä för att undvika torrsprickor, missfärgning, m.m.

- Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.

- Använd underlägg till heta kastruller och formar som ställs på träytor.

- Torka direkt upp vätska som spills.

- Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.

- Tänk på att iläggsskivor som inte används kontinuerligt kommer att få en avvikande kulör mot bordsskivan p g a slitage och att trä åldras/mörknar över tid.

Stolab© Bolt pall björk skogstjärn 56 0101.jpg

Naturell olja

Vi använder oss av en olja som har en utmärkt penetreringsförmåga och rekommenderas till de flesta träslag. Den är baserad på förnyelsebar, vegetabilisk olja med en hög torrhalt vilket ger en låg mängd lösningsmedelsutsläpp. När möbeln tillverkas görs en grundoljning. Vid leverans kan vissa partier vara mattare beroende på att träet absorberat olika mycket. Den typen av matta fläckar ska behandlas med olja direkt. Olja sedan in möbeln vid behov, beroende på hur mycket slitage den utsätts för. En bordsskiva bör oljas ett par gånger första halvåret och sedan en eller två gånger om året för att hålla ytan mättad och undvika sprickbildning.

Hur?

Slipa ytan innan oljning, så att resningar i träfibrerna försvinner.  Detta kan göras med sandpapper som följer med vårt skötselkit. Arbeta alltid i fiberriktningen för att undvika repor. Vi rekommenderar att man använder 240 till 320 kornigt sandpapper vid underhållsoljning. Torka rent ytan från slipdamm innan oljan appliceras. Applicera oljan med hjälp av svamp eller trasa. Undvik att oljan rinner för mycket. Låt möbeln stå i ca 15 - 20 minuter innan den torkas rent från överflödig olja.

Mer än så behöver inte göras. Möbeln är torr efter ett par dagar, men härdningsprocessen pågår i ca en månad. Därför bör man inte lägga sängkläder eller andra textilier i nyligen oljade skåp eller lådor.

Önskar man en lite blankare yta så kan man polera upp ytan efter att man applicerat oljan. Detta görs enklast med en juteväv eller torr trasa inom en timme efter att oljan applicerats.

Daglig skötsel

För den dagliga skötseln, använd ett milt handdiskmedel utspätt med vatten på en fuktig trasa. Använd aldrig redskap som kan repa ytan och undvik ammoniakhaltiga och basiska rengöringsmedel, ej över PH-värde 8.

Lättare fläckar: Skölj en trasa i varmt vatten och vrid ur den ordentligt. Torka bort fläcken. Vissa fläckar kan gå bort genom att radera bort fläcken med ett radergummi.

Övriga fläckar: Använd ett milt handdiskmedel på en mjuk trasa. Slipa med fint sandpapper vid behov. Fettfläckar kan blekas med kemisk ren bensin. Ytan bör därefter oljas enligt ovan.

Observera att trasor med linolja kan självantända och bör därför förvaras i en försluten glasburk eller brännas. 

Stolab© Miss Button Barpall H78 ek naturell olja 0101.jpg

Vitolja

Vitolja har samma egenskaper som naturell olja och sköts på samma sätt, men eftersom den innehåller pigment så kommer ytan att bli ljusare ju mer vitolja man lägger på. Det krävs dock många behandlingar innan pigmentet blir täckande. Om man vill undvika att skivan blir för ljus kan man använda vår naturella olja för att underhålla sitt bord, på så sätt tillför man inte mer pigment till ytan. Önskar man en blankare yta kan också vitoljan slipas med sandpapper eller poleras med juteväv, men då inom 10 minuter efter att oljan applicerats. Hållbarheten på en förpackning med vitolja är ca 6 månader.

Vid fläckar som är svåra att torka bort så kan man behöva slipa med sandpapper. Detta görs enklast med ett fint sandpapper, 240 - 320 kornigt. Undvik att slipa för koncentrerat på samma ställe. Slipa gärna ett större parti men undvik slipa för hårt. När man slipar ytan så poleras den samtidigt. En polerad yta är svårare för det vita pigmentet i vitoljan att fästa i.

Observera att trasor med vitolja kan självantända och bör därför förvaras i en försluten glasburk eller brännas. 

Stolab© Miss Holly stol ek vitolja 0101.jpg

Lackerade ytor

Vi använder oss av vattenbaserade lacker. En lackad yta behöver inte underhållas på samma sätt som en oljad.

Daglig skötsel

Den lackade ytan rengörs med milt handdiskmedel som är utspätt med vatten på en fuktig trasa. Använd aldrig redskap som kan repa ytan och undvik ammoniakhaltiga och basiska rengöringsmedel, ej över PH-värde 8. Torka snarast upp spill av pigmentstarka vätskor typ kaffe, vin och liknande.

Stolab© Lilla Åland karmstol ek ljus mattlack 0101.jpg

Marmor

Precis som trä är marmor ett levande material, därav kan det variera av naturlig anledning från stenblock till stenblock. Ingen sten är den andra lik. Våra marmorskivor är behandlade vid leverans, men kan sedan behöva mättas efter en tids användning. Använd då en olja eller annan produkt som är avsedd för just marmor.

Daglig skötsel

För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. Vanligt såpvatten fungerar utmärkt. Se alltid till att torka av bordet direkt om det kommer vätska eller andra fläckar på bordet. Vid grövre smuts kan du till exempel använda ren alkohol eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Eftertorka ytan med en vattenfuktad trasa. Använd aldrig starka och sura rengöringsmedel. Andra vätskor som inte trivs med marmor är vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra, kaffe etc. Därför rekommenderar vi att underlägg används som skydd för bordsskivan.

 

Stolab© Tureen Carrara dia 52 H36 ek naturell olja 0101.jpg

Läder

Läder är ett naturmaterial där ingen hud är den andra lik och utseendet på lädret kan därför variera.

Allmäna råd för läder

Tänk på att skydda lädret mot direkta värmekällor och vätskor. Placera inte möbeln för nära en värmekälla, lämna en luftspalt på ett par decimeter. Exponering i direkt solljus gör ljust läder mörkare och bleker mörkare färger samt gör skinnet torrt och därmed sprött. Använd bara en torr, mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd helst inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vi använder oss av flera olika leverantörer när det gäller läder och hänvisar till dessa när det gäller specifika produkter för underhåll av skinn och läder.

Stolab© Link fåtölj ek naturell olja vagga svart Tärnsjö 8175 black 0101.jpg

Reservdelar

Skulle din möbel av någon anledning gå sönder eller skadas, kan vi hjälpa dig med reservdelar till de flesta av våra möbler. Detta för att du ska kunna behålla din Stolab-möbel under lång tid. Vi rekommenderar dock alltid att utbyte/reparation görs av någon som har erfarenhet av trä-/möbelrestaurering. Vi vill påpeka att vissa färgskillnader kan uppstå vid byte av delar, men detta brukar jämna ut sig över tid. Maila din fråga om reservdel till info@stolab.se så hjälper vi dig.

Vill du veta mer?

Har du fler frågor kring hur du ska sköta dina möbler på bästa tänkbara sätt är våra återförsäljare mycket kunniga. Du hittar dem på vår återförsäljarsida. Där hittar du även uppgifter på de återförsäljare som kan reparera våra möbler, Stolab Restore.