Det här är en sann historia från Smålandsstenar

Stolfabrikens historia börjar 1907. På exakt samma plats där vi har vår tillverkning och övrig verksamhet idag.
När Oscar André var med och startade Stolfabriksaktiebolaget i Smålandsstenar var det inte av en slump. Det fanns synnerligen starka skäl. Här fanns närhet till den bästa råvaran och riklig tillgång till lojal och flitig arbetskraft. I regionen fanns dessutom gott om kunskap inom träbearbetning.

Pinnstolar, pinnstolar och åter pinnstolar
Affärsidén var glasklar redan från starten. På Stolfabriksaktiebolaget skulle det tillverkas pinnstolar av björk. Det var det som folket behövde och ville ha. Grundtanken i affärsidén har sedan dess fått följa med oss och utvecklas under åren. Vi har klarat att ta oss igenom två världskrig och passerat många milstolpar. Vi är en alldeles sann, drygt 110-årig, historia från Smålandsstenar...  

1907

Stolfabriksaktiebolaget startas av Johan Carlsson och Oscar André i Smålandsstenar.

 

1910

Enklare möbler i björk produceras med pinnstolar som huvudprodukt. 19:-/dussin kostar stolarna.

 

1935

Ture André, son till Oscar som syns på bilden, kommer in i företaget. Nu satsas det på möbler av högre kvalitet, vilket allt sedan dess varit synonymt för de produkter som Stolfabriksaktiebolaget tillverkar.

1942

Samarbete med formgivaren Carl Malmsten startar. Pinnstolen Lilla Åland börjar att tillverkas år 1942. Stolfabriksaktiebolaget satsar på export till Tyskland, USA, Holland och Israel. Genom att använda sig av ben som kunde skruvas in i sitsen vid ankomst löste man även frakten på ett resurssnålt sätt. 

 

1955

Samarbetet med formgivaren Yngve Ekström börjar och tillsammans med honom skapas klassiker som Arka, Pinnockio, Palle och bordet Björka.

 

1957

Stolfabriksaktiebolaget når över 50 anställda och tillverkar årligen över 40.000 pinnstolar i fabriken.

1964

Nu rivs den gamla träbyggnaden till förmån för helt nybyggda, ljusa och moderna lokaler, lämpliga för en stolfabrik i tillväxt. 

 

1981

Göran Martinsson förvärvar Stolfabriken som nu, kort och gott, blir Stolab. Som ägare är han villig att investera i produktionen på ett för Stolab utmärkande sätt, både vad gäller hantverk och produktionsteknik. Samarbete påbörjas med formgivaren Nils-Göran Gustafsson. Tillsammans med Stolab skapar han trotjänare i sortimentet såsom Öland, Blidö, Sundborn och Björka slagbord.

 

1989 

Stora investeringar görs i ny modern CNC-teknik. Samarbete med Marit Stigsdotter påbörjas. Pallen Sgabello släpps på Möbelmässan i Stockholm. 

1994

Fabriken byggs ut för att kunna uppnå en högre kapacitet. Under första delen av 90-talet görs omfattande satsningar i kvalitets- och miljösystem.  

 

2000

Ytterligare tillbyggnad av fabriken görs.  

 

2003 

Stolab investerar i sitt varumärke och skapar sin första varumärkesplattform.

2007 

Stolab firar 100 år och lanserar ask som material i sortimentet, bland annat i form av den nya stolen Excelsa, formgiven av Matilda Lindblom. Vid Stolabs 100-årsjubileum relanseras även loungestolen Arka, formgiven av Yngve Ekström.

 

2010

Stolab inleder samarbete med Jonas Lindvall. Stolen Miss Holly lanseras 2011.  

 

2012

Eken introduceras åter i Stolabs sortiment. Ytterligare tillbyggnad av fabriken görs.  

 

2014

Stolab börjar samarbeta med ytterligare framstående nordiska formgivare. 

2016

Stolab förvärvar Albin i Hyssna.  

 

2017

Martin Johansson övertar ägandet i Stolab och Albin i Hyssna. Tillsammans med Marie-Louise Hellgren tas Lilla Snåland fram, en up-cyclingpall som tillverkas utifrån 14 spillbitar från Lilla Åland. Pallen får stor uppmärksamhet och erhåller flera priser och nomineringar. Stolab lanserar  begreppet nytt ”Nytt Liv™”.

 

2018

Stolab renodlar sitt sortiment. Gör en ännu tydligare satsning som premium-varumärke.