Nyhet 2019 - Ikon vägghylla

2019-01-25

NYHET 2019 | IKON VÄGGHYLLA
FORM: STEFAN BORSELIUS

Ikon, är hyllan som redan känns som en klassiker. Självklar i sin form med flyttbara, massiva trähyllplan och genomarbetad in i minsta detalj. Precis som vi på Stolab tycker att en hylla ska se ut och vara. 

Ikon är en helt ny vägghylla tillverkad i massiv björk eller ek, där alla detaljer är svarvade på ett sätt som gör att hyllan förmedlar ett mycket bearbetat, mjukt och exklusivt uttryck. 

Stefans formgivningsprocess av hyllan började med funderingar kring pinnstolar som med sina svarvade detaljer har möjlighet till rationell tillverkning och smäckra konstruktioner. Här inspirerades Stefan bland annat av Stolabs moderna klassiker Lilla Åland och Miss Holly. Var det möjligt att göra en ”pinnhylla” enligt samma principer? 

Svarvade detaljer, flyttbara massiva hyllplan 
Med den svarvade detaljen som bärande element började hyllan ta sin form och det slutliga resultatet blev en unik hylla representativ både för Stefans formgivning och Stolabs kunskap kring väl bearbetade trämöbler och -detaljer.

Vinklar, tappar och urfräsningar för väggfästen i de flyttbara hyllplanen, gör att de ligger både snyggt och stadigt. En mjuk profil på undersidan av de massiva hyllplanen ger hyllan ytterligare ett karaktärsdrag. Ikon finns i två grundutföranden där skillnaden är djupet på hyllplanen, 21 eller 28 cm. 

Brett användningsområde och utbyggbar 
Ikon har ett väldigt brett användningsområde och kan användas som bokhylla, TV-hylla, display, avlastning i köket, kontoret, lekrummet, vardagsrummet, etc. 

Hyllan kan sedan byggas ut som ett helt hyllsystem genom att montera flera hyllor över varandra på höjd och/eller efter varandra i bredd, allt efter behov. De flyttbara hyllplanen gör hyllan ännu mer flexibel.  

IKON FAKTA 
Ikon tillverkas i massiv björk eller ek. Ytbehandlingsalternativen är vitolja, naturell olja, naturlack ljus mattlack eller någon av våra 13 kulörer. 

I grundutförandet av Ikon ingår 2 väggfästen 1 m höga, 3 st 1 m breda hyllor med djup 21 cm eller 28 cm inklusive passande konsoler. Hyllplanen är flyttbara. Delarna kan även köpas separat. 

Läs mer.

https://shwca.se/ikonSTEFAN BORSELIUS 
Stefan är formgivare och har studerat design och möbeltillverkning bland annat vid Malmstenskolan och Konstfack i Stockholm. Han har gjort sig känd för att utforma innovativa lösningar för material, form och funktion. Hans ambition är att hitta nya lösningar på gamla problem och att utveckla nya produkter för hur vi lever våra liv idag. Han betraktar sig fortfarande som en hantverkare och ser även de minsta detaljerna som en integrerad och viktig del av designen. Stefans intresse för nya material och tekniker, tillsammans med ett öppet sinne och kunskap om både traditionellt hantverk och moderna industriella processer, resulterar ofta i unika och innovativa produkter. 

Högupplösta bilder finns att ladda ner här.

Dela på sociala medier