STOLAB GRAPHIC ORIGINAL™ 2019

2019-05-24

Ladda ner pressmeddelande

STOLAB GRAPHIC ORIGINAL 2019
Tre av våra klassiker i mattsvart massiv ek

Nu presenterar vi tre av våra klassiker i en ny skepnad, Stolab Graphic Original2019. En begränsad serie framtagen för att lyfta formen ytterligare i dessa tidlösa och karaktäristiska stolar; Lilla Åland, Arka och Miss Holly. Original skapade av tongivande namn inom svensk formgivning.

Miss Holly, Lilla Åland och Arka
Original från dåtid och nutid, made in Smålandsstenar

På Stolab månar vi om originalitet och vill främja den särart som blivit betecknande för svensk formgivning. Vi har nu valt ut tre av våra klassiker som väl representerar detta och som tillverkats här på Stolab i Smålandsstenar allt sedan de formgavs. Lilla Åland pinnstol formgiven 1942 av Carl Malmsten, Arka loungestol formgiven 1955 av Yngve Ekström och Miss Holly barstol formgiven 2016 av Jonas Lindvall.

Karaktäristiska former som lyfts fram av eken
Möblerna i Stolab Graphic Original, tillverkas i massiv ek där den matta, sobra färgen lyfter fram ekens ådring på ett utsökt sätt och ger en dov, sammetslen och exklusiv känsla. Den mattsvarta ytbehandlingen gör också att möblerna får ett grafiskt uttryck och tydlighet i sin profil. Därför passar de alldeles utmärkt att placera ensamma som distinkta solitärer i ett rum eller flera i en grupp vid ett bord eller kanske på rad. Oavsett var och hur de placeras kommer dessa mattsvarta stolar att vara ett blickfång.

Hållbar tillverkning – en investering
Alla våra möbler tillverkas på ett småskaligt och hållbart sätt för både människa och miljö i vår fabrik i Smålandsstenar, där hantverk och modern teknik möts på ett för oss utmärkande sätt. Vi vill att våra kunder ska känna att våra möbler är en värdefull investering även ur ett miljömässigt perspektiv.

Våra original är skapade av tongivande namn inom svensk formgivning

Carl Malmsten 1888-1972 
Carl Malmsten var en av 1900-talets stora svenska kulturpersonligheter och idag, drygt hundra år senare, finns monument över honom i ett stort antal av de svenska hemmen. Hans idéer och tankar kring formspråk och inredning hade redan för hundra år sedan stark påverkan på hemmiljö, offentlig miljö och hela den samtida samhällsdebatten. Carl Malmstens tidiga ekologiska tänkande har nu blivit tidens ideal. En resurssnål tillverkning för framställning av produkter med lång livslängd och återanvändbarhet.  För Stolab har Carl Malmsten formgivit möbelfamiljerna Lilla Åland och Vardags samt karmstolen Widemar.  

Yngve Ekström 1913-1988
Arkitekten, bildhuggaren och formgivaren Yngve Ekström är en utmärkt representant för det blonda skandinaviska formspråket under 1900-talet. Tillsammans med samtida formgivare skapade han nya, lätta böjträmöbler med tidlös elegans. Många av dessa har blivit klassiker. Yngve hade en förmåga att förena det strama med det lätta, det funktionella med det vackra. Han var en tusenkonstnär som även formgav logotyper, annonser, kataloger samt fotograferade ofta också sina alster själv. För Stolab har Yngve formgivit följande möbler/möbelfamiljer: Arka, Björka, Palle och Pinnockio. 

Jonas Lindvall
Svensk inredningsarkitekt och formgivare, utbildad bland annat vid HDK i Göteborg och fyrfaldig vinnare av utmärkelsen ”Utmärkt Svensk Form”. Jonas är noggrann i sina materialval och arbetar gärna i massiva träslag, där form och material lyfter varandra. Andra kännetecken för Jonas formgivning är tidlöshet och stor omsorg om detaljerna. För Stolab har Jonas formgivit följande möbler/ möbelfamiljer: Hundranian, Miss Holly, Miss Tailor, Totem, Tureen och Wrap. 

Högupplösta bilder för Stolab Graphic Original™ 2019 hittar du här. 

Dela på sociala medier