• 2018-10-31

  Rob Krieger

  _A6A5091-Medium-Rez.jpg

  Inget slår ett utmärkande hantverk

  På Stolab har vi en småskalig möbelproduktion där rent hantverk förenas med avancerad och automatiserad maskinteknik. Vi ska vara bäst på det vi gör när det gäller träbearbetning. Vi har också ett nära samarbete med otroligt duktiga leverantörer. En av dessa är stenhuggaren Rob Krieger, som tillverkar marmorskivorna till vår bordsserie Tureen.


  Rob Krieger, stenhuggare
  ”Jag började som lärling både i Australien och Storbritannien. Det var så jag lärde mig det egentliga hantverket. Jag kunde sedan utveckla det i färdigheter som stenskärning, arkitektoniska byggnadsverk, inredning, skulpturer, med mera. ”

  Efter många framgångsrika år i Storbritannien flyttade Rob till Sverige där han efter några år som anställd startade sitt eget företag som numera går under namnet Rob Krieger Stone AB. Bland hans kunder hittar vi arkitekter, konstnärer, designer och tillverkare som Stolab och Ballingslöv.


  Varje skiva en ny utmaning

  När det gäller skivorna till våra Tureenbord, utgår Rob från råskivor i italiensk marmor som sedan maskinellt bearbetas ner till rätt storlekar med rundade former. Med hjälp av vinkelslip skulpterar han sedan för hand fram skålningen i varje marmorskiva. Därefter poleras och impregneras skivan innan den är färdig för leverans till oss på Stolab i Smålandsstenar. Inget framtida underhåll av skivan behövs.

  ”Varje skiva eller ämne har sin utmaning. Det är variationen mellan de olika naturmaterialen, skapandeprocessen och vetskapen om var resultatet sedan hamnar som gör att jag verkligen älskar det jag håller på med. ”

  www.robkriegerstone.com

   

 • 2018-10-29

  Stolab Klasens hus 20188747.jpg
  Stolabs exklusiva förvaringsserie Prio växer

  Nu lanserar vi på Stolab tre nyheter i vår mycket uppskattade förvaringsserie Prio: Byrå med fyra lådor, byrå med tre lådor samt låg skänk i höjden 62 cm med dörrar och lådor.

  Prio förvaring är en serie där det massiva träets möjligheter möter formgivaren Måns H Sjöstedts förmåga att tolka oss och de värden vi vill förmedla genom våra möbler. Det är en tidlös serie med viss retroflirt som genom ett noggrant utför detaljarbete och hög materialkänsla förmedlar ett exklusivt intryck.

  Tanken när Prio lanserades för drygt två år sedan, var att hitta en exklusiv förvaringsserie med hög materialkänsla och som kunde växa utifrån olika behov och krav på funktioner. Alla delar i serien fungerar som solitärer men har ett gemensamt formspråk. Genom att nu kunna erbjuda olika förvaringslösningar även med lådor, ökar möjligheterna ytterligare. Den låga förvaringen kan exempelvis användas som loungemöbel, mediabänk, o s v.

  Måns H Sjöstedt, Yellon, formgivare till Prio
  ”Designmässigt gällde det att hitta formkvalitéer som håller över tid med välbalanserade proportioner och genomarbetade detaljer som framhäver materialet och det hantverkskunnandet som finns hos Stolab. Istället för att lägga till olika detaljer handlade det om att hålla tillbaka och låta materialet tala sitt tydliga språk. Funktioner och mervärden har adderats genom att ta bort material och just detta har gett Prio en tydlig identitet. Genom en urfräsning i den massiva toppskivan får vi fram en vacker skålning som ”ramar in” och även håller saker och ting på plats. Urfräsningen kommer igen i de vackra ovala eller runda handtagen och den avrundade benställningen.”

  Prio tillverkas i massiv ek eller björk och kan fås i klarlack, ljus mattlack, olja eller i en kulör.

  Prio.jpg

  I Stolabs förvaringsserie Prio ingår:  Vitrinskåp. Lågt skåp. Högt skåp. Hög skänk. Låg skänk 80. Dessa kan fås i olika utföranden. NYHET. Byrå med fyra lådor. NYHET Byrå med tre lådor. NYHET Låg skänk 62.

  Prio produktbilder kan laddas ner här:

 • 2018-10-24

  Stolab Chair-Lilla Snaland_1.jpg

  Lilla Snåland i final!

  Lilla Snåland som är en del av ”Nytt Liv” på Stolab, är en av finalisterna i designtävlingen Sustainable Chairs.
  En tävling där Svensk form tar fram den stol som skall skickas till FN´s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen under december månad.

  -Att ge saker nytt liv känns hoppfullt!

  Tävlingen Sustainable Chairs är ett samarbete mellan Svensk Form, DOGA (Design og arkitektur i Norge), DDC (Dansk Design Center), Iceland Design Center och industrikonstförbundet Ornamo i Finland.

  COP24 är namnet på nästa klimatmöte som planeras av FN. Datum för COP24 är 3-14 december 2018 och platsen är den gamla kolgruvorten Katowice nära Kraków i södra Polen. På mötet kommer ländernas delegater bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska implementeras.

 • 2018-10-24

  Autoropa

  marmor lindvall_2494.jpg

  Autoropa. En plats där drömmar uppfylls och underhålls

  Ferrari, Maserati, Bentley och McLaren. Varumärken som väcker känslor och som vi alla, mer eller mindre, kan relatera till på ett eller annat sätt. Och känslor väcks definitivt när man besöker Autoropa i Malmö. Ett fullserviceföretag för noggrant utvalda, exklusiva bilar. En plats där inget lämnas åt slumpen. En plats där drömmar kan uppfyllas, men också bara underhållas för den som så önskar. Det är även en plats för Miss Holly barstol och barbord, Wrap fåtölj och Tureen satsbord. Alla formgivna av Jonas Lindvall och tillverkade av oss på Stolab i Smålandsstenar.

  Historien bakom Autoropa tar sin början redan 1934 och har under åren som följt inkluderat allt från produktion av Hudsonbilar till försäljning av flygplan. Autoropa har också varit auktoriserad återförsäljare och verkstad för en mängd olika bilmärken.

  I början av 90-talet började man även med försäljning och service av mer exklusiva bilar. Det lyckades så bra att det sedan fick utgöra grunden i Autoropas fortsatta affärsidé. En inriktning som bröderna Filip och Jens Larsson tog till nya nivåer då de köpte företaget 2002. Idag bedrivs verksamheten på fem olika platser i Stockholm och Malmö.

  Jens Larsson, delägare och ansvarig för interiören på Autoropa
  ”Sverige har en lång historia med sportbilar och det har alltid funnits en marknad för exklusiva bilar och kunder med högt ställda krav inte bara under själva bilköpet utan under hela ägandet. Vi bestämde oss tidigt för att vi skulle bli bäst i branschen och göra det genom att konsekvent leverera kvalitet, service, kunskap och det nog så viktiga lilla extra, det som ger kunden en optimal upplevelse och som skapar lojalitet över tid. En viktig del i detta är alla våra event. För att bli bäst måste vi ha kunniga och engagerade medarbetare som är stolta över att representera Autoropa. Detta kombinerar vi med att presentera hela vårt koncept på utmärkande sätt och i lokaler som interiört och exteriört är lite utöver det vanliga. Vår förmåga att tänka på helheten är avgörande för kundens nivå av upplevelsen.”


  U
  tställningshallen ett utflyktsmål

  ”Vår kundkrets är väldigt homogen och vi är bra på att synas i rätt sammanhang. Men för oss är det viktigt att vår utställningshall också utgör ett utflyktsmål för de som har drömmar och bara gillar att gå runt och titta på många fantastiskt vackra bilar samlade på ett och samma ställe. Det är en av anledningarna till att vi har fönster in mot verkstaden där vi servar och underhåller våra och våra kunders bilar. Man ska kunna studera hela verksamheten.”

  marmor lindvall_0055.jpg

  Mötesplatsen har fått Pole Position i utställningshallen. Miss Holly barbord och barstolar, Wrap fåtölj och Tureen satsbord kommer från oss på Stolab. Köksön i rödaktig Sequoia-marmor kommer från Ballingslöv och är tillverkad av Rob Krieger, som också tillverkat marmorskivorna till Tureen-borden.

   

  Upphöjt och massivt

  Samarbetet med Jonas Lindvall har funnits sedan länge, därför var det naturligt att han också fick uppgiften att inreda ”mötespunkten” där både kunder och medarbetare kan slå sig ner. Platsen består av ett upphöjt podium mitt i utställningshallen – en plats där det massiva ger sig tillkänna i form av en köksö och bordsskivor i massiv marmor och möbler i massiv trä.

  Jonas Lindvall, arkitekt och designer
  ”Exklusivitet handlar mycket om materialval. Den rödaktiga Sequoia-marmorn i köksön från Ballingslöv, gör sig otroligt bra till den oljade eken i möblerna från Stolab. Kontrasterna mellan dessa och bilarna känns väldigt spännande.”

   
  Tre traditioner möts

  ”Min grundidé för inredningen till Autoropa byggde på att hitta material och leverantörer som inte bara formmässigt matchar den miljö de befinner sig i utan som också har en värdegrund som rimmar med Autoropa. Vi pratar om tre helt olika produktområden: bilar, köksinredning och möbler, men alla tre företag har en lång historia som byggt upp en oerhörd kunskapsbank inom respektive område.  Här finns en äkta och genuin passion för de man gör och ett ledarskap som verkligen lyfter och värnar om alla medarbetare och i detta tänk utgör givetvis arbetsmiljön en viktig del.”

  Jens Larsson, delägare och ansvarig för interiören på Autoropa
  ''
  Vi är väldigt nöjda med resultatet och får hela tiden många positiva kommentarer från våra besökare.”


  Helheten som avgör upplevelsen

  Förutom att sälja och serva Ferrari, Maserati, Bentley och McLaren, samt vara auktoriserad servicepartner för Mercedes-Benz, Jaguar och Land Rover, genomför man 150-160 event om året, där Autoropa Racing Days är det mest uppmärksammade. En årlig sammankomst där man utöver att se ett häpnadsväckande utbud av sportbilar också ges möjlighet till bankörning. I bolaget finns nämligen ytterligare en delägare, Martin Nelson, racingförare och numera också ansvarig för Autoropas eget racingteam.

  Som ett av ytterst få företag i världen är Autoropa även auktoriserad servicepunkt för superbilen McLaren F1, som bara tillverkades i ett fåtal exemplar under åren 1993-1998.

  www.autoropa.se

  Foto: Max Alm-Norell, Ballingslöv

 • 2018-10-07

  Mässa Orgatec, Köln 23 - 27 oktober

  Varmt välkommen att besöka oss i hall 10.1 monter C-041 på Orgatec i Köln. Tillsammans med vårt systerbolag Albin i Hyssna kommer vi att visa massiva möbler för både privat och offentlig miljö.

  Läs inbjudan genom att klicka här.

   bild orgatec.jpg