2018-11-21

Nytt Liv™ från Stolab

Stolab Chair-Lilla Snaland_1.jpg

Lilla Snåland på Nationalmuseum

127.000 personer. Så många har besökt nya Nationalmuseum i Stockholm under de tre första veckorna efter nyöppningen den 13 oktober. Nationalmuseum, som är Sveriges största konst- och designmuseum, har varit stängt i fem år för en omfattande renovering.

På plats i en av museet finns nu vår pall Lilla Snåland, formgiven av Marie-Louise Hellgren. Tillverkad av 14 spillbitar från stolen Lilla Åland här hos oss på Stolab i Smålandsstenar.

Cilla Robach, Förste intendent Nationalmuseum
”Nationalmuseum visar konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag och vi har valt föremål som på ett eller annat sätt speglar utmaningar och diskussioner som fanns då föremålet skapades. Lilla Snåland är ett utmärkt exempel på hur man idag kan ta tillvara på spill och skapa en ny hållbar produkt som är både funktionell och smart.”

Läs mer om Nationalmuseum

nyttliv2.jpg

Nytt Liv™ är ett begrepp  hos oss på Stolab som vi skapat för att lyfta fram idéer, projekt och produkter som på ett eller annat sätt skapar förutsättningar för nya liv inom vårt verksamhetsområde. Det kan gälla up-cycling, re-cycling, återbruk, gamla produkter som väcks till liv, nya sätt att tänka kring hållbarhet, med mera. Lilla Snåland är ett exempel på detta. Nytt Liv™ utgör därmed en del av vårt mer omfattande hållbarhetstänk.

LillaAland_barn.jpg

Från spill till sits. Skiva till skiva

Peter Bernroth, produktionschef Stolab

Spill är ett ord som kan ha en negativ klang, men rätt använt så kan det få helt nya kvaliteter. På Stolab kallar vi det för att tillverka ur ”eget material”. Det kan exempelvis vara en bordsskiva som fått eller har någon defekt. När defekten tagits bort kan vi göra en mindre bordsskiva till soffbordet Yngve. Av spill som vi får från tillverkningen av sitsar till Lilla Åland kan vi också tillverka sitsen till Lilla Åland barnstol.”