• 2018-11-27

  Miss Holly runt bord och klädd stol

  Stolab_Lifestyle_October_2018_05-MedRez.jpg

  Miss Holly runt bord och klädd stol

  Under 2018 utökade vi vår älskade möbelfamilj, Miss Holly, med en riktigt skön, klädd stol och ett runt, sarglöst bord av massivt trä. Enkelhet möter hög materialkänsla. Den klädda Miss-Holly-stolen får helt olika uttryck beroende av vilken klädsel man väljer. På bilden är stolarna klädda i sammetstyg i olika kulörer. 

  Kring bordet finns det plats för 6 personer. Välj mellan massiv ek, björk eller ask.
  Form: Jonas Lindvall

  Mått
  Miss Holly klädd stol Bredd 65 cm. Höjd 79 cm. Djup 56 cm. Sittdjup 43 cm. Sitthöjd 45 cm.
  Miss Holly runt bord Ø 130 cm. Höjd 73 cm.

  Mobelfakta_Logo.png

   

  Stolab_Lifestyle_October_2018_12-MedRez.jpg Stolab_Lifestyle_October_2018_10-MedRez.jpg

 • 2018-11-21

  Nytt Liv™ från Stolab

  Stolab Chair-Lilla Snaland_1.jpg

  Lilla Snåland på Nationalmuseum

  127.000 personer. Så många har besökt nya Nationalmuseum i Stockholm under de tre första veckorna efter nyöppningen den 13 oktober. Nationalmuseum, som är Sveriges största konst- och designmuseum, har varit stängt i fem år för en omfattande renovering.

  På plats i en av museet finns nu vår pall Lilla Snåland, formgiven av Marie-Louise Hellgren. Tillverkad av 14 spillbitar från stolen Lilla Åland här hos oss på Stolab i Smålandsstenar.

  Cilla Robach, Förste intendent Nationalmuseum
  ”Nationalmuseum visar konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag och vi har valt föremål som på ett eller annat sätt speglar utmaningar och diskussioner som fanns då föremålet skapades. Lilla Snåland är ett utmärkt exempel på hur man idag kan ta tillvara på spill och skapa en ny hållbar produkt som är både funktionell och smart.”

  Läs mer om Nationalmuseum

  nyttliv2.jpg

  Nytt Liv™ är ett begrepp  hos oss på Stolab som vi skapat för att lyfta fram idéer, projekt och produkter som på ett eller annat sätt skapar förutsättningar för nya liv inom vårt verksamhetsområde. Det kan gälla up-cycling, re-cycling, återbruk, gamla produkter som väcks till liv, nya sätt att tänka kring hållbarhet, med mera. Lilla Snåland är ett exempel på detta. Nytt Liv™ utgör därmed en del av vårt mer omfattande hållbarhetstänk.

  LillaAland_barn.jpg

  Från spill till sits. Skiva till skiva

  Peter Bernroth, produktionschef Stolab

  Spill är ett ord som kan ha en negativ klang, men rätt använt så kan det få helt nya kvaliteter. På Stolab kallar vi det för att tillverka ur ”eget material”. Det kan exempelvis vara en bordsskiva som fått eller har någon defekt. När defekten tagits bort kan vi göra en mindre bordsskiva till soffbordet Yngve. Av spill som vi får från tillverkningen av sitsar till Lilla Åland kan vi också tillverka sitsen till Lilla Åland barnstol.”

 • 2018-11-19

  Bolon

  SFF17Bolon004.jpg

  ETT NYTT SPÄNNANDE LIV FÖR LILLA ÅLAND 
  BOLON, ULRICEHAMN

  Till Bolon i Ulricehamn kommer besökare från hela världen för att ta del av den kunskap, kultur och entreprenörskap som gjort Bolon till ett världskänt varumärke och ett ledande företag vad gäller innovativa golvlösningar för offentliga miljöer.  Sedan starten har utvecklingen i företaget gått hand i hand med ett omfattande miljöansvar, synligt i produkter, i fabriksanläggning och i de miljöer som representerar det Bolon står för. Lilla Åland stolar var därmed ett medvetet val när det behövdes stolar till Bolons Lab Store 2017, stolar som sedan flyttades från Stockholm till företagets fina matsal i Ulricehamn.

  Hållbarhetstänket hos Bolon startar egentligen samtidigt som företaget bildades för snart 70 år sedan. Det var då som grundaren, Nils-Erik Eklund, började att tillverka trasmattor av vinylavfall från en fabrik i Stockholm. Nu är det tredje generationen i familjen som driver bolaget vidare, Annica och Marie Eklund. Sedan de tog över företaget efter sina föräldrar har de haft ett enda mål; att göra Bolon till ett designdrivet, innovativt företag och förena den konservativa, traditionella golvbranschen med modevärldens gränslösa kreativitet och göra det på ett miljörätt sätt.

  Från målsättning till handling
  Exempel på Bolons ”keystones” inom hållbarhet är Bolon Green som lanserades 2009 och är ett helhetskoncept inom miljöfrågor. Konceptet utvecklades i samarbete med miljökonsulten Håkan Nordin, som en gång grundade Greenpeace Sverige.

  2014 byggdes en ny återvinningsanläggning i företagets fabrik i Ulricehamn. En anläggning som tar hand om både eget och andras industriavfall. I år lanserades också en installationsmetod, Bolon NoGlue, ett helt nytt tejpsystem som möjliggör för kunderna att ta med och lägga om sitt golv när de flyttar. Bolon har som målsättning att inom en snar framtid även kunna ta tillbaka dessa golv för återvinning.

  Tilläggas bör att Bolon endast använder den mest hållbart producerade konventionella PVC:n på marknaden, ett material som är helt återvinningsbart. 

  Ett nytt liv med Stolab startar i Stockholm
  I samband med Stockholm Furniture Fair 2017 levererade Stolab Lilla Åland stolar till Bolons showroom, Bolon Lab Store, på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det var 60 stolar som vi av olika skäl inte kunde sälja som premium, men som vi nu kunde ge ett nytt liv genom lite finputs och ny lack. Efter avslutat event flyttades stolarna till Bolons matsal Ulricehamn.

  Bolon_Matsal2.jpg

   Helen Emanuelsson, Chief Business Development Officer, Bolon

  ”Det finns flera fina svenska varumärken som tillverkar kvalitetsmöbler och vi vill gärna bidra till att lyfta dessa och köpa svensktillverkade möbler som vilar på hållbarhet och kvalitet. Lilla Åland är en klassiker som passar utmärkt ihop med våra golv. Att vi sedan kunde medverka till att ge nytt liv åt sekundaklassade stolar känns väldigt bra och vi är mycket nöjda med de stolar vi nu har i matsalen.”

  Gemensamma nämnare med Stolab
  ”Vårt lunchrum är inte bara till för personalen. Vi har ofta besök av kunder och arkitekter från hela världen, och vill gärna att de ska uppleva god, svensk design. Det gäller även i vårt gästhus, The Lake House, där vi också har Lilla Åland stolar. Dessa köpte vi dock helt nya för några år sedan.”

  ”På Bolon har vi kvar tillverkningen i Sverige eftersom  det ger oss full kontroll över produktion, kvalitet och ledtider. Vi ser därmed många gemensamma nämnare med Stolab.” 

  LakeHouse10.jpg

  Läs mer om Bolon.

  Bild 1: Lilla Åland, Nytt Liv på Bolon Lab Store i Stockholm 2017. Foto: Bolon
  Bild 2Lilla Åland, Nytt Liv i matsalen på Bolon i Ulricehamn. Stolarna blev som nya genom en ny lack i en kulör speciellt utvald av kunden. Foto: Bolon
  Bild 3: Lillla Åland i Bolons gästhus The Lake House i Ulricehamn. Dessa stolar tillhör inte Nytt Liv™ utan köptes nya. Foto: Bolon