• 2017-02-07

  Lilla Snåland - Årets inredningsaccessoar!

  Lilla Snåland - Årets inredningsaccessoar!

  Det började med 14 spillbitar. Spillbitar som föll på plats och blev till ett nytt liv i samarbete med formgivaren Marie-Louise Hellgren. Under Elles stora designgala, ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017, fick vår upcycling-pall Lilla Snåland utmärkelsen Årets inredningsaccessoar. Motiveringen löd: "Prima spillvirke i en vacker och användbar möbel som bevisar att det är bäst när hjärtat får styra”.

  Vi är så stolta!

  Läs mer om Lilla Snåland

  Stolab_pressinfo10.jpg

   

 • 2017-02-07

  NYTT LIV 2017

  2017 fyller Stolab 110 år. Tiden har gett oss ett fantastiskt perspektiv och insikt i vad hållbarhet egentligen innebär. Den har också gjort att vi genom åren samlat på oss en unik kunskap och erfarenhet kring möbeltillverkning. När denna slår följe med duktiga formgivares ögon, känsla, idéer och respekt för det Stolab står för, då har vi de bästa förutsättningar att tillverka möbler vi verkligen tror på och känner oss stolta över att leverera. 2017 gör vi en tillbakablick genom att ge nytt liv åt två klassiker från Stolab. Vi riktar också blicken framåt genom att presentera flera spännande möbelnyheter och samarbeten med nya formgivare. 2017 är också året då spilltid på Stolab förvandlas till ett helt nytt liv…

  PINNOCKIO STOL
  Form: Yngve Ekström (1913–1988) 

  Det är alltid lika spännande att gå tillbaka och leta i en tongivande formgivares möbelarkiv. På Stolab har vi länge beundrat Yngve Ekströms vackra pinnstol Pinnockio. En stol som fanns i vårt sortiment under 50-talet och 60-talet. När Stolab nu fyller 110 år, känns det som ett bra tillfälle att åter lyfta fram denna nätta pinnstol som en hyllning till en av de stora inom svensk möbelformgivning från oss på ”pinnstolsfabriken” i Smålandsstenar. Pinnockio tillverkas i massiv björk och har stabila ben som skruvats in i sitsen. Det nätta intrycket förstärks av de sju ryggpinnarna som avsmalnande går samman i det massiva toppstycket. En pinnstol som genom sitt formspråk passar till många typer av bord. 

  Stolab_pressinfo1.jpg

   

  PALLE PALL
  Form: Yngve Ekström (1913–1988) 

  I pallen Palle känner vi igen Yngve Ekströms formspråk från Arka loungestol och Pinnockio pinnstol. Yngve formgav även denna pall under 50-talet för Stolab. En tid då funktion gärna samsades med stilrena former. Palle tillverkas i massiv björk och har träben som skruvas direkt in i sitsen, vilket gör pallen väldigt stabil och användbar oavsett var i hemmet du placerar den. Genom sina mjuka former och generösa sits fungerar Palle utmärkt som extra sittplats vid bordet, kanske som ett sängbord eller en pålitlig ”vän” när du behöver nå upp till något på den översta hyllan.

  Stolab_pressinfo13.jpg Stolab_pressinfo11.jpg

   

  LILLA SNÅLAND PALL
  Form: Marie-Louise Hellgren

  Ibland kan tankar, idéer och möten sammanfalla och leda till något alldeles fantastiskt. På Stolab har vi länge haft funderingar kring hur vi på bästa vis skulle kunna använda de spillbitar vi får när vi tillverkar sitsar till Lilla Åland. Spillbitar av ett utmärkt kärnvirke. Vi har också diskuterat rent generellt hur vi kan ta vårt miljöansvar till en ny nivå på ett för Stolab utmärkande sätt. När formgivaren Marie-Louise Hellgren kontaktade och sedan besökte oss föll bitarna på plats. I dubbel bemärkelse. Marie-Louise såg inte bara spillbitarna i vår fabrik utan också möjligheterna. Marie-Louise har under lång tid arbetat med just upcycling genom att formge möbler och föremål av förbrukade möbler och spill från nytillverkning. Vi fann varandra direkt. Och för att göra en sann historia kort; Så föddes ett nytt liv i Smålandsstenar - Lilla Snåland

  14 bitar varken mer eller mindre 
  Lilla Snåland är en trebent pall där 14 spillbitar från Lilla Åland limmas ihop till en sits vars form är inspirerad av Fibonaccikoden*. Pallen fick snabbt stor uppmärksamhet och har redan nominerats till, och erhållit, flera priser. Lilla Snåland har även fångats upp av Nationalmuseum i Stockholm, som kommer att ha med den i sin nya utställning. Pallens upplaga kommer att vara helt beroende av hur många stolar av Lilla Åland som vi tillverkar. Varje sits ger två spillbitar. Varje sits till pallen kräver 14. Varken mer eller mindre.

  *Fibonaccikoden eller Fibonaccital är tal som ingår i en heltalsföljd. Fibonaccitalen förekommer i spiralstrukturer även i naturen, exempelvis i kottar, snäckor och solrosor.

  Stolab_pressinfo10.jpg

   

  STURE STOL OCH KARMSTOL 
  Form: Mathieu Gustafsson/Tengbom

  Sture är resultatet av ett nytt samarbete mellan oss på Stolab och Mathieu Gustafsson. Mathieus tanke bakom Sture var att skapa en möbel utifrån Stolabs historia, kunskap och produktionsmässiga förutsättningar. Hitta möjligheterna att komma fram till en pinnstol som kändes rätt i tiden, tillverkad genom avancerad produktionsteknik som medger mjuka former och detaljrikedom. Detaljer som gör att Sture får en helt egen och tydlig identitet. Mycket tid har lagts bland annat på att få mötet mellan stolsits och rygg så tilltalande som möjligt. Vi ser också Sture som en mycket bra budbärare för vår kärlek till det massiva träet. Sture stol och karmstol tillverkas i massiv ek och har båda formgivits för att göra dem lättplacerade oavsett miljö. 

   Stolab_pressinfo12.jpg Stolab_pressinfo14.jpg

   

  ALICE SOFFOR OCH FÅTÖLJER 
  Form: Marit Stigsdotter/Staffan Lind

  Tillsammans med formgivarduon Marit Stigsdotter och Staffan Lind har vi skapat en sittgrupp i massiv björk bestående av soffor och fåtöljer som står stadigt, men ändå rör sig. Konstruktionen ger en lätt svikt i ryggen för att göra sittupplevelsen både vilsamt rofylld och mer aktiv. Alice soffa har också svikt för varje sittplats, vilket ger alla sittplatser individuell komfort. Helklädd rygg gör att Alice dessutom ser lika trivsam ut i alla betraktningsvinklar. Stommen är öppen och utan skrymslen för damm och smulor. Mjuka, rejäla dynor ger både sittkomfort och stöd. Dynorna behåller dessutom sin form utan att de behöver puffas upp. De är dessutom vändbara, med avtag- och tvättbar klädsel. Alice finns som 2- och 3-sitssoffa, fast fåtölj och ställbar fåtölj med enkelt, ställbart nackstöd. I familjen Alice ingår även en pall med vändbar dyna som kan förvandlas från vanlig sittpall till fotpall. 

  Stolab_pressinfo3.jpg Stolab_pressinfo2.jpg

   

  WRAP SOFFA 
  Form: Jonas Lindvall

  Nu kan vi komplettera vår omtyckta fåtölj Wrap med en soffa i samma formspråk. I Wrap har Jonas Lindvall velat skapa en form som känns inbjudande och är mjukt omslutande. Nätta mått gör Wrap lättplacerad oavsett utrymmets storlek. Soffans vackra form gör också att den fungerar lika bra att ställa fritt i ett rum som mot en vägg. Den medvetna enkelheten gör också att Wrap smälter in i de flesta stilar och miljöer. Val av klädsel bestämmer sedan hur framträdande du vill att just din Wrap ska bli. Wrap tillverkas med massiva ben i ek. 

   Stolab_pressinfo8.jpg Stolab_pressinfo7.jpg

   

  MISS HOLLY HALL
  Form: Jonas Lindvall

  En helt ny hallserie där Jonas Lindvall skapat en nätt, lättplacerad förvaring för hallen med samma formspråk som användas i Miss Holly stol och bord. Hela serien är tillverkad i massiv ek och utgör ett fint exempel på hur vacker form och smart funktion kan samverka. Ribbstolen ger möjligheter att hänga kläder och accessoarer på olika nivåer. I serien ingår ribbstol, skohylla, galge, och speglar i två olika storlekar. 

   

  TOTEM HÄNGARE
  Form Jonas Lindvall

  En genialisk hängare som går att använda i alla utrymmen där behov finns för att hålla iordning på saker och ting; nycklar, smycken, väskor, jackor – ja, allt! Totem utgör även en vacker detalj i sig när den hänger på väggen. Totem tillverkas i massiv ek och finns i tre olika storlekar. 

   Stolab_pressinfo5.jpg Stolab_pressinfo6.jpg

   

  Pressinformation PDF
  Ladda ned

  Högupplösta bilder
  Ladda ned (395 MB)

   

  Har du frågor, ta kontakt med:
  Martin Johansson, vd, mob: 0705 29 81 70, mail martin.johansson@stolab.se 
  Emilia Svärm, marknad, mail: emilia.svarm@stolab.se 

 • 2017-02-03

  Pinnockio, välkommen tillbaka

  Det är alltid lika spännande att gå tillbaka och leta i en tongivande formgivares möbelarkiv. På Stolab har vi länge beundrat Yngve Ekströms vackra pinnstol Pinnockio. En stol som fanns i vårt sortiment under 50-talet och 60-talet. När Stolab nu fyller 110 år, känns det som ett bra tillfälle att åter lyfta fram denna nätta pinnstol som en hyllning till en av de stora inom svensk möbelformgivning från oss på ”pinnstolsfabriken” i Smålandsstenar. Pinnockio tillverkas i massiv björk och har stabila ben som skruvas in i sitsen. Det nätta intrycket förstärks av de sju ryggpinnarna som avsmalnande går samman i det massiva toppstycket. En pinnstol som genom sitt formspråk passar till många typer av bord.

  För mer information klicka här.