• 2015-02-03 Arka 60

  Arka fyller 60

  Det firar vi tillsammans med Kasthall!

  1955 formgav Yngve Ekström (1913–1988), en låg pinnstol för Stolab som fick namnet Arka. Under ett antal år fanns inte Arka med i vårt sortiment, men 2007 började vi tillverka den igen och det har nu blivit en av våra käraste klassiker. När Arka 2015 fyller 60 år firar vi det genom att lansera den i ek, inledningsvis som en exklusiv numrerad upplaga om 155 exemplar. Denna i kombination med en sittdyna, vars mönster är designat av Kasthalls chefsdesigner sedan 25 år, Gunilla Lagerhem Ullberg.

  Gunilla Lagerhem Ullberg, chefsdesigner Kasthall

  "Det känns riktigt roligt att få samarbeta med Stolab i detta projekt. Både jag och Arka fyller nämligen 60 år under 2015. När jag fick uppdraget att designa mönstret till denna dyna, utgick jag från en befintlig dyna från 50-talet."

  50-talsspräcklig

  "Jag ville att mönstret skulle ha en spräcklighet som var typiskt för 50-talet, men som i allra högsta grad är up-to-date idag. Tyget är en variant av vårt mönster Häggå Stripe, men har i detta fall en tunnare kvalitet. Häggå Stripe har också sitt ursprung i 50-talet."

  Tidstypiska puskor

  "I Stolabs Arka-version av Häggå, är ena inslaget i randningen svart, brunt och beige och det andra inslaget är mörkt grå. Väven är i 100 procent ull. Vi har sedan kompletterat med tidstypiska tofsar, så kallade puskor. Dynan hålls fast med naturläderband och har också en läderetikett med Kasthalls och Stolabs logotyper."

  Jubileumsupplagan av Arka tillverkas i massiv, oljad ek och görs i en numrerad upplaga om 155 exemplar, inklusive sittdyna.

  Under den numrerade upplagan av Arka finns en metallbricka med årtal och unikt serienummer.

 • 2015-02-03

  Med kärlek till det massiva träet

  Kärleken till det massiva träet har funnits på Stolab allt sedan starten 1907. Det är en kompromisslös övertygelse om att det massiva står synonymt med kvalitet och hållbarhet. I år för vi in eken på allvar i vårt sortiment. Det blir ett välkommet tillskott till våra övriga träslag björk och ask.

   


  CARL BORD I EK. FORM: MARIT STIGSDOTTERLilla Åland, Carl (1)

  Carl bord är skapat i syfte att hylla Carl Malmsten och hans klassiska pinnstol Lilla Åland, vars form är stadig, självklar, funktionell och taktil. Bordet Carl tar upp stolens karaktär med svarvade utställda ben och fasad kant på skivan. Den runda formlimmade sargen har en mjuk profil för att ge ett böljande organiskt intryck. Alla kanter är dessutom generöst rundade för att betona släktskapet med stolen.

  Självklart passar Carlbordet till många andra stolar än Lilla Åland.

   

       

  LILLA ÅLAND I EK. FORM: CARL MALMSTEN
  Lilla Åland

  Lilla Åland är en sann trotjänare i Stolabs sortiment och en favorit som vid många tillfällen fått representera god svensk 1900-talsdesign. Inspirationen fick Carl Malmsten vid ett besök i Finnströms kyrka på Åland, där några olika pinnstolar stod uppradade. Han ritade av dessa och efter vissa egna justeringar och kompletteringar, typiska för Carl Malmstens stil, kunde en serietillverkning påbörjas.

  I år lanserar vi Lilla Åland i massiv ek.Som tillbehör till stolen finns också fårskinnsdynor i olika varianter och färger samt också en svart läderdyna.  

   

   

  MISS HOLLY STOL OCH BORD I EK. FORM: JONAS LINDVALL

  Miss Holly bord + stolMed respekt för det som varit och känsla för vad vi saknar idag, har Miss Holly stol vuxit fram. Jonas har hämtat inspiration från pinnstolar världen över och här skapat en helt egen version med tvådimensionell känsla. Graciös och generös på samma gång. En stol som är lika vacker som funktionell och med många detaljer som vittnar om yrkesskicklighet och kärleken till trä som material. Miss Holly är lika vacker som solitär som i en grupp. Sitthöjden fungerar till de flesta matbord.

  Miss Holly bord bygger på en enkel och tydlig konstruktion i massivt trä. Miss Holly har en kraftig skiva och omsorgsfullt bearbetade kanter och ben som gör att bordet får ett mjukt och inbjudande uttryck. Enkelhet möter hög materialkänsla. Så vackert. Ett bord för familjen, släkten och kontoret. Bordet tillverkas i massiv ask, ek eller björk.

   

   

  HARROW STOL. FORM: JONAS LINDVALL

  Harrow stol, Miss Holly bord (1)

  När Jonas skapade Harrow var det en hyllning till tradition av hantverk och därmed till Stolab. Harrow har ett brett ryggstöd tillverkad av koniska sektioner som smalnar av mot bakbenen vilket ger Harrow ett bearbetat och nätt uttryck. Den klädda sitsen har en formgjuten stoppning för ett bekvämt sittande. En unik detalj hos Harrow är den vertikala riktningen av stolens träfibrer, vilket skapar en känsla av visuell kontinuitet genom hela stolen.

  Harrow introducerades redan 2014. I lanseringen av ek som träslag i vårt sortiment känns det ändå naturligt att visa upp Harrow även i år.

  Standard med ljudabsorbent under sitsen.

   

  För mer information kontakta Martin Johansson, VD Stolab, tel: 0705 29 81 70.

  PRESSINFORMATION PDF
  Ladda ned (4mb)


  HÖGUPPLÖSTA BILDER
  Ladda ned (101mb)