• 2014-02-04

  Det är Stolens år på Stolab.

  Eller, egentligen har det varit Stolens år på Stolab sedan 1907, det vill säga det år som Stolab startade sin möbeltillverkning av massiva trämöbler i Smålandsstenar. 2014 manifesterar vi dock stolen genom att låta några av Skandinaviens ledande formgivare tolka Stolab. Varsågod, My Chair, Harrow, Karlsö och Greta…

   


  MY CHAIR. FORM: SPACE COPENHAGENmy_chair_250x258.jpg

  Massivt trä, historik som sträcker sig mer än
  100 år tillbaka i tiden, tradition, svenskt hantverk, tidlöshet, medvetenhet och ansvar. När Space Copenhagen skapade My Chair för Stolab utgick man från hög material- och detaljkänsla. Ärligt, medvetet, lekfullt och poetiskt är andra ord man använder för att beskriva bakgrunds-tankarna bakom My Chair.

  Resultatet är en fantastiskt formskön, gracil stol som inte lämnar någon betraktare oberörd. Passar lika bra som en solitär eller i grupp om flera vid ett matsalsbord eller i mötesrum.

  Tillverkas i massiv björk och kan fås i vitolja, naturell olja, naturlack, ljus mattlack eller någon av våra tio kulörer. Kan fås med klädd sits och rygg. På bilden visas My Chair i svart med svart läder i sits och rygg.

  MÅTT: H 76, B 51, D 53, SITS: D 39, H 44.      

   

  harrow_250x258.jpg
  HARROW. FORM: JONAS LINDVALL

  När Jonas Lindvall skapade Harrow var det en hyllning till tradition av hantverk och därmed till Stolab. Harrow har ett brett ryggstöd tillverkad av koniska sektioner som smalnar av mot bakbenen vilket ger Harrow ett bearbetat och nätt uttryck. Den klädda sitsen har en formgjuten stoppning för ett bekvämt sittande. En unik detalj hos Harrow är den vertikala riktningen av stolens träfibrer, vilket skapar en känsla av visuell kontinuitet genom hela stolen.

  När vi introducerar Harrow gör vi det i massiv ek. Ett träslag som tillför just Harrow ytterligare en dimension i sitt utförande.

  Sits i tyg alternativt läder. Harrow kan fås i vitolja, naturell olja, naturlack, ljus mattlack eller någon av våra tio kulörer.

  MÅTT: H 80, B 55, D 50, SITS: D 45, H 45.  

   

   

  KARLSÖ. FORM: MATTIAS LJUNGGREN

  karls__250x275.jpg

  I Karlsö har Mattias Ljunggren gjort en modern tolkning av den klassiska pinnstolen. En lekfull och nätt stol som kommer att hitta sin plats i såväl det lilla köket som i caféer och alla tänkbara mötesplatser där man söker en stol med både funktion och komfort.

  Sitsens kant är väldigt tunn för att ge stolen den lätta känslan. Sitsens fram- och bakkant har en nätt rundning med utgångspunkt i ryggens bekväma radie. Detta tillför stolen en mjukhet i uttrycket. Benen är trekantiga och koniska för att skapa en luftighet och resning, ett lyft uppåt. Till skillnad från den klassiska pinnstolen är ryggpinnarna på Karlsö raka istället för svarvade.

  Sammanfattningsvis är Karlsö en både enkel och raffinerad stol med arkitektoniska element där vissa syns från början, andra framträder senare. Det ska vara en stol som man kan titta länge på från alla håll.

  Karlsö tillverkas i massiv björk och kan fås i vitolja, naturell olja, naturlack, ljus mattlack eller någon av våra tio kulörer.

  MÅTT: H 81, B 49, D 48, SITS: D 40, H 45.

   

   

  GRETA. FORM: SWEDISH NINJA/MARIA GUSTAVSSONgreta_250x277.jpg

  I den stapelbara karmstolen Greta möts flera spännande materialkombinationer. Det gör denna mycket bekväma stol till en favorit i de flesta miljöer som ställer krav på hög sittkomfort och stilren form. Ryggbrickan har ett generöst mått som vägs upp av nätta armstöd av metall. Dessa kan sedan lindas med läderband för att ge Greta ett ännu mer bearbetat uttryck.

  Sits i tyg alternativt läder. Ryggen kan fås oklädd eller klädd i tyg eller läder.

  Greta tillverkas i massiv björk och kan fås i vitolja, naturell olja, naturlack, ljus mattlack eller någon av våra tio kulörer.

  MÅTT: H 80, B 53, D 52, SITS: D 52, H 44.

   

  För mer information kontakta Martin Johansson, VD Stolab, tel: 0705 29 81 70.

  PRESSINFORMATION/BILDER

  Ladda ned (17 MB)