• 2018-12-11

  Värdefullt

  Medium_A0016499.jpg

  Värdefullt. Till dig som köper en möbel från oss 

  När du köper ett oljat bord eller förvaringsmöbel från Stolab bifogar vi alltid en skötselsats för att din möbel ska hålla sig så fin som möjligt. År efter år.  

  Fram tills nu 
  På Stolab har vi tillverkat massiva möbler i trä på samma plats i Smålandsstenar sedan 1907. Vår kärlek till det massiva träet har följt oss genom åren och ger oss och våra formgivare ständiga utmaningar, eftersom det är ett levande material som kräver både känsla och kunskap för att bäst komma till sin rätt. Att arbeta med massivt trä innebär för oss även stor respekt för råvaran. Innan trä-ämnet når vår fabrik har det tagit cirka 60 år för björken att uppnå rätt kvalitet. För asken cirka 100 år och för eken räknar vi med runt 120 år. Tid som satt värdefull och unik prägel på den möbel du köpt från oss. 

  Skötselråd 
  Eftersom det massiva träet är ett levande material, kräver det också lite extra omsorg. Hur möbeln ska skötas beror på vilken typ av ytbehandling du valt. Av respekt för materialet och av omtanke om miljön använder vi så skonsamma ytbehandlingsmetoder som möjligt. För att behålla möbelns ursprungliga egenskaper och ge den ett riktigt långt liv, rekommenderar vi att den sköts på det sätt som står beskrivet här. 

 • 2018-12-09

  Videgård

  ElinSylwan_nikkei_0041.jpg

  VIDEGÅRD, STOCKHOLM 

  Kocken och entreprenören Erik Videgård söker ständigt nya utmaningar. Han var en av dem som på 90-talet tog det autentiska asiatiska köket till StockholmNu gör han det igen genom att introducera  Nikkei köket  för oss svenskar -  ett kök som bjuder på en blandning av japanska och peruanska smaker en färgstark, smakfull och synnerligen överraskande blandning. Och i de nya lokalerna, som utstrålar värme och skapar en omslutande känsla, finns passande nog vår Miss Holly klädd stol och Miss Holly barstol. 

  Erik Videgård 
  ”Jag har länge haft Miss Holly som favorit. Jag är dessutom mycket god vän med Jonas Lindvallsom designat denna möbelserie. Barstolen är oerhört bekväm även om den är helt i trä. De generösa formerna bjuder in gästerna att slå sig ner och de älskar bekvämligheten och värmen i materialet. Stolen passar perfekt med det övriga möblemanget och inredningen, med en blinkning åt 50-tal fulländar den stilen i matsalen på Videgård. Du sitter skönt och länge. Att sedan dessa möbler är svensktillverkade och att det känns unikt är naturligtvis ett extra plus.” 

  ElinSylwan_nikkei_0118.jpg

  Videgård ligger i Grand Ecaliers gamla lokal i Sturegallerian och är en del av Stureplansgruppen. Totalt har restaurangen plats för 100 sittande gäster, varav 30 kan sitta i råfoodbaren. Videgård öppnade den 24e september och har redan fått mängder av fina recensioner. 

  Foto: Elin Sylwan 

  www.videgard.se 

  Stolabs möbler i reportaget 

  Miss Holly barstol,  Miss Holly klädd stol formgivna av Jonas Lindvall.  

  Högupplösta bilder kan laddas ner här 

 • 2018-11-27

  Miss Holly runt bord och klädd stol

  Stolab_Lifestyle_October_2018_05-MedRez.jpg

  Miss Holly runt bord och klädd stol

  Under 2018 utökade vi vår älskade möbelfamilj, Miss Holly, med en riktigt skön, klädd stol och ett runt, sarglöst bord av massivt trä. Enkelhet möter hög materialkänsla. Den klädda Miss-Holly-stolen får helt olika uttryck beroende av vilken klädsel man väljer. På bilden är stolarna klädda i sammetstyg i olika kulörer. 

  Kring bordet finns det plats för 6 personer. Välj mellan massiv ek, björk eller ask.
  Form: Jonas Lindvall

  Mått
  Miss Holly klädd stol Bredd 65 cm. Höjd 79 cm. Djup 56 cm. Sittdjup 43 cm. Sitthöjd 45 cm.
  Miss Holly runt bord Ø 130 cm. Höjd 73 cm.

  Mobelfakta_Logo.png

   

  Stolab_Lifestyle_October_2018_12-MedRez.jpg Stolab_Lifestyle_October_2018_10-MedRez.jpg

 • 2018-11-21

  Nytt Liv™ från Stolab

  Stolab Chair-Lilla Snaland_1.jpg

  Lilla Snåland på Nationalmuseum

  127.000 personer. Så många har besökt nya Nationalmuseum i Stockholm under de tre första veckorna efter nyöppningen den 13 oktober. Nationalmuseum, som är Sveriges största konst- och designmuseum, har varit stängt i fem år för en omfattande renovering.

  På plats i en av museet finns nu vår pall Lilla Snåland, formgiven av Marie-Louise Hellgren. Tillverkad av 14 spillbitar från stolen Lilla Åland här hos oss på Stolab i Smålandsstenar.

  Cilla Robach, Förste intendent Nationalmuseum
  ”Nationalmuseum visar konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag och vi har valt föremål som på ett eller annat sätt speglar utmaningar och diskussioner som fanns då föremålet skapades. Lilla Snåland är ett utmärkt exempel på hur man idag kan ta tillvara på spill och skapa en ny hållbar produkt som är både funktionell och smart.”

  Läs mer om Nationalmuseum

  nyttliv2.jpg

  Nytt Liv™ är ett begrepp  hos oss på Stolab som vi skapat för att lyfta fram idéer, projekt och produkter som på ett eller annat sätt skapar förutsättningar för nya liv inom vårt verksamhetsområde. Det kan gälla up-cycling, re-cycling, återbruk, gamla produkter som väcks till liv, nya sätt att tänka kring hållbarhet, med mera. Lilla Snåland är ett exempel på detta. Nytt Liv™ utgör därmed en del av vårt mer omfattande hållbarhetstänk.

  LillaAland_barn.jpg

  Från spill till sits. Skiva till skiva

  Peter Bernroth, produktionschef Stolab

  Spill är ett ord som kan ha en negativ klang, men rätt använt så kan det få helt nya kvaliteter. På Stolab kallar vi det för att tillverka ur ”eget material”. Det kan exempelvis vara en bordsskiva som fått eller har någon defekt. När defekten tagits bort kan vi göra en mindre bordsskiva till soffbordet Yngve. Av spill som vi får från tillverkningen av sitsar till Lilla Åland kan vi också tillverka sitsen till Lilla Åland barnstol.”

 • 2018-11-19

  Bolon

  SFF17Bolon004.jpg

  ETT NYTT SPÄNNANDE LIV FÖR LILLA ÅLAND 
  BOLON, ULRICEHAMN

  Till Bolon i Ulricehamn kommer besökare från hela världen för att ta del av den kunskap, kultur och entreprenörskap som gjort Bolon till ett världskänt varumärke och ett ledande företag vad gäller innovativa golvlösningar för offentliga miljöer.  Sedan starten har utvecklingen i företaget gått hand i hand med ett omfattande miljöansvar, synligt i produkter, i fabriksanläggning och i de miljöer som representerar det Bolon står för. Lilla Åland stolar var därmed ett medvetet val när det behövdes stolar till Bolons Lab Store 2017, stolar som sedan flyttades från Stockholm till företagets fina matsal i Ulricehamn.

  Hållbarhetstänket hos Bolon startar egentligen samtidigt som företaget bildades för snart 70 år sedan. Det var då som grundaren, Nils-Erik Eklund, började att tillverka trasmattor av vinylavfall från en fabrik i Stockholm. Nu är det tredje generationen i familjen som driver bolaget vidare, Annica och Marie Eklund. Sedan de tog över företaget efter sina föräldrar har de haft ett enda mål; att göra Bolon till ett designdrivet, innovativt företag och förena den konservativa, traditionella golvbranschen med modevärldens gränslösa kreativitet och göra det på ett miljörätt sätt.

  Från målsättning till handling
  Exempel på Bolons ”keystones” inom hållbarhet är Bolon Green som lanserades 2009 och är ett helhetskoncept inom miljöfrågor. Konceptet utvecklades i samarbete med miljökonsulten Håkan Nordin, som en gång grundade Greenpeace Sverige.

  2014 byggdes en ny återvinningsanläggning i företagets fabrik i Ulricehamn. En anläggning som tar hand om både eget och andras industriavfall. I år lanserades också en installationsmetod, Bolon NoGlue, ett helt nytt tejpsystem som möjliggör för kunderna att ta med och lägga om sitt golv när de flyttar. Bolon har som målsättning att inom en snar framtid även kunna ta tillbaka dessa golv för återvinning.

  Tilläggas bör att Bolon endast använder den mest hållbart producerade konventionella PVC:n på marknaden, ett material som är helt återvinningsbart. 

  Ett nytt liv med Stolab startar i Stockholm
  I samband med Stockholm Furniture Fair 2017 levererade Stolab Lilla Åland stolar till Bolons showroom, Bolon Lab Store, på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det var 60 stolar som vi av olika skäl inte kunde sälja som premium, men som vi nu kunde ge ett nytt liv genom lite finputs och ny lack. Efter avslutat event flyttades stolarna till Bolons matsal Ulricehamn.

  Bolon_Matsal2.jpg

   Helen Emanuelsson, Chief Business Development Officer, Bolon

  ”Det finns flera fina svenska varumärken som tillverkar kvalitetsmöbler och vi vill gärna bidra till att lyfta dessa och köpa svensktillverkade möbler som vilar på hållbarhet och kvalitet. Lilla Åland är en klassiker som passar utmärkt ihop med våra golv. Att vi sedan kunde medverka till att ge nytt liv åt sekundaklassade stolar känns väldigt bra och vi är mycket nöjda med de stolar vi nu har i matsalen.”

  Gemensamma nämnare med Stolab
  ”Vårt lunchrum är inte bara till för personalen. Vi har ofta besök av kunder och arkitekter från hela världen, och vill gärna att de ska uppleva god, svensk design. Det gäller även i vårt gästhus, The Lake House, där vi också har Lilla Åland stolar. Dessa köpte vi dock helt nya för några år sedan.”

  ”På Bolon har vi kvar tillverkningen i Sverige eftersom  det ger oss full kontroll över produktion, kvalitet och ledtider. Vi ser därmed många gemensamma nämnare med Stolab.” 

  LakeHouse10.jpg

  Läs mer om Bolon.

  Bild 1: Lilla Åland, Nytt Liv på Bolon Lab Store i Stockholm 2017. Foto: Bolon
  Bild 2Lilla Åland, Nytt Liv i matsalen på Bolon i Ulricehamn. Stolarna blev som nya genom en ny lack i en kulör speciellt utvald av kunden. Foto: Bolon
  Bild 3: Lillla Åland i Bolons gästhus The Lake House i Ulricehamn. Dessa stolar tillhör inte Nytt Liv™ utan köptes nya. Foto: Bolon

 • 2018-10-31

  Rob Krieger

  _A6A5091-Medium-Rez.jpg

  Inget slår ett utmärkande hantverk

  På Stolab har vi en småskalig möbelproduktion där rent hantverk förenas med avancerad och automatiserad maskinteknik. Vi ska vara bäst på det vi gör när det gäller träbearbetning. Vi har också ett nära samarbete med otroligt duktiga leverantörer. En av dessa är stenhuggaren Rob Krieger, som tillverkar marmorskivorna till vår bordsserie Tureen.


  Rob Krieger, stenhuggare
  ”Jag började som lärling både i Australien och Storbritannien. Det var så jag lärde mig det egentliga hantverket. Jag kunde sedan utveckla det i färdigheter som stenskärning, arkitektoniska byggnadsverk, inredning, skulpturer, med mera. ”

  Efter många framgångsrika år i Storbritannien flyttade Rob till Sverige där han efter några år som anställd startade sitt eget företag som numera går under namnet Rob Krieger Stone AB. Bland hans kunder hittar vi arkitekter, konstnärer, designer och tillverkare som Stolab och Ballingslöv.


  Varje skiva en ny utmaning

  När det gäller skivorna till våra Tureenbord, utgår Rob från råskivor i italiensk marmor som sedan maskinellt bearbetas ner till rätt storlekar med rundade former. Med hjälp av vinkelslip skulpterar han sedan för hand fram skålningen i varje marmorskiva. Därefter poleras och impregneras skivan innan den är färdig för leverans till oss på Stolab i Smålandsstenar. Inget framtida underhåll av skivan behövs.

  ”Varje skiva eller ämne har sin utmaning. Det är variationen mellan de olika naturmaterialen, skapandeprocessen och vetskapen om var resultatet sedan hamnar som gör att jag verkligen älskar det jag håller på med. ”

  www.robkriegerstone.com

   

 • 2018-10-29

  Stolab Klasens hus 20188747.jpg
  Stolabs exklusiva förvaringsserie Prio växer

  Nu lanserar vi på Stolab tre nyheter i vår mycket uppskattade förvaringsserie Prio: Byrå med fyra lådor, byrå med tre lådor samt låg skänk i höjden 62 cm med dörrar och lådor.

  Prio förvaring är en serie där det massiva träets möjligheter möter formgivaren Måns H Sjöstedts förmåga att tolka oss och de värden vi vill förmedla genom våra möbler. Det är en tidlös serie med viss retroflirt som genom ett noggrant utför detaljarbete och hög materialkänsla förmedlar ett exklusivt intryck.

  Tanken när Prio lanserades för drygt två år sedan, var att hitta en exklusiv förvaringsserie med hög materialkänsla och som kunde växa utifrån olika behov och krav på funktioner. Alla delar i serien fungerar som solitärer men har ett gemensamt formspråk. Genom att nu kunna erbjuda olika förvaringslösningar även med lådor, ökar möjligheterna ytterligare. Den låga förvaringen kan exempelvis användas som loungemöbel, mediabänk, o s v.

  Måns H Sjöstedt, Yellon, formgivare till Prio
  ”Designmässigt gällde det att hitta formkvalitéer som håller över tid med välbalanserade proportioner och genomarbetade detaljer som framhäver materialet och det hantverkskunnandet som finns hos Stolab. Istället för att lägga till olika detaljer handlade det om att hålla tillbaka och låta materialet tala sitt tydliga språk. Funktioner och mervärden har adderats genom att ta bort material och just detta har gett Prio en tydlig identitet. Genom en urfräsning i den massiva toppskivan får vi fram en vacker skålning som ”ramar in” och även håller saker och ting på plats. Urfräsningen kommer igen i de vackra ovala eller runda handtagen och den avrundade benställningen.”

  Prio tillverkas i massiv ek eller björk och kan fås i klarlack, ljus mattlack, olja eller i en kulör.

  Prio.jpg

  I Stolabs förvaringsserie Prio ingår:  Vitrinskåp. Lågt skåp. Högt skåp. Hög skänk. Låg skänk 80. Dessa kan fås i olika utföranden. NYHET. Byrå med fyra lådor. NYHET Byrå med tre lådor. NYHET Låg skänk 62.

  Prio produktbilder kan laddas ner här:

 • 2018-10-24

  Stolab Chair-Lilla Snaland_1.jpg

  Lilla Snåland i final!

  Lilla Snåland som är en del av ”Nytt Liv” på Stolab, är en av finalisterna i designtävlingen Sustainable Chairs.
  En tävling där Svensk form tar fram den stol som skall skickas till FN´s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen under december månad.

  -Att ge saker nytt liv känns hoppfullt!

  Tävlingen Sustainable Chairs är ett samarbete mellan Svensk Form, DOGA (Design og arkitektur i Norge), DDC (Dansk Design Center), Iceland Design Center och industrikonstförbundet Ornamo i Finland.

  COP24 är namnet på nästa klimatmöte som planeras av FN. Datum för COP24 är 3-14 december 2018 och platsen är den gamla kolgruvorten Katowice nära Kraków i södra Polen. På mötet kommer ländernas delegater bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska implementeras.

 • 2018-10-24

  Autoropa

  marmor lindvall_2494.jpg

  Autoropa. En plats där drömmar uppfylls och underhålls

  Ferrari, Maserati, Bentley och McLaren. Varumärken som väcker känslor och som vi alla, mer eller mindre, kan relatera till på ett eller annat sätt. Och känslor väcks definitivt när man besöker Autoropa i Malmö. Ett fullserviceföretag för noggrant utvalda, exklusiva bilar. En plats där inget lämnas åt slumpen. En plats där drömmar kan uppfyllas, men också bara underhållas för den som så önskar. Det är även en plats för Miss Holly barstol och barbord, Wrap fåtölj och Tureen satsbord. Alla formgivna av Jonas Lindvall och tillverkade av oss på Stolab i Smålandsstenar.

  Historien bakom Autoropa tar sin början redan 1934 och har under åren som följt inkluderat allt från produktion av Hudsonbilar till försäljning av flygplan. Autoropa har också varit auktoriserad återförsäljare och verkstad för en mängd olika bilmärken.

  I början av 90-talet började man även med försäljning och service av mer exklusiva bilar. Det lyckades så bra att det sedan fick utgöra grunden i Autoropas fortsatta affärsidé. En inriktning som bröderna Filip och Jens Larsson tog till nya nivåer då de köpte företaget 2002. Idag bedrivs verksamheten på fem olika platser i Stockholm och Malmö.

  Jens Larsson, delägare och ansvarig för interiören på Autoropa
  ”Sverige har en lång historia med sportbilar och det har alltid funnits en marknad för exklusiva bilar och kunder med högt ställda krav inte bara under själva bilköpet utan under hela ägandet. Vi bestämde oss tidigt för att vi skulle bli bäst i branschen och göra det genom att konsekvent leverera kvalitet, service, kunskap och det nog så viktiga lilla extra, det som ger kunden en optimal upplevelse och som skapar lojalitet över tid. En viktig del i detta är alla våra event. För att bli bäst måste vi ha kunniga och engagerade medarbetare som är stolta över att representera Autoropa. Detta kombinerar vi med att presentera hela vårt koncept på utmärkande sätt och i lokaler som interiört och exteriört är lite utöver det vanliga. Vår förmåga att tänka på helheten är avgörande för kundens nivå av upplevelsen.”


  U
  tställningshallen ett utflyktsmål

  ”Vår kundkrets är väldigt homogen och vi är bra på att synas i rätt sammanhang. Men för oss är det viktigt att vår utställningshall också utgör ett utflyktsmål för de som har drömmar och bara gillar att gå runt och titta på många fantastiskt vackra bilar samlade på ett och samma ställe. Det är en av anledningarna till att vi har fönster in mot verkstaden där vi servar och underhåller våra och våra kunders bilar. Man ska kunna studera hela verksamheten.”

  marmor lindvall_0055.jpg

  Mötesplatsen har fått Pole Position i utställningshallen. Miss Holly barbord och barstolar, Wrap fåtölj och Tureen satsbord kommer från oss på Stolab. Köksön i rödaktig Sequoia-marmor kommer från Ballingslöv och är tillverkad av Rob Krieger, som också tillverkat marmorskivorna till Tureen-borden.

   

  Upphöjt och massivt

  Samarbetet med Jonas Lindvall har funnits sedan länge, därför var det naturligt att han också fick uppgiften att inreda ”mötespunkten” där både kunder och medarbetare kan slå sig ner. Platsen består av ett upphöjt podium mitt i utställningshallen – en plats där det massiva ger sig tillkänna i form av en köksö och bordsskivor i massiv marmor och möbler i massiv trä.

  Jonas Lindvall, arkitekt och designer
  ”Exklusivitet handlar mycket om materialval. Den rödaktiga Sequoia-marmorn i köksön från Ballingslöv, gör sig otroligt bra till den oljade eken i möblerna från Stolab. Kontrasterna mellan dessa och bilarna känns väldigt spännande.”

   
  Tre traditioner möts

  ”Min grundidé för inredningen till Autoropa byggde på att hitta material och leverantörer som inte bara formmässigt matchar den miljö de befinner sig i utan som också har en värdegrund som rimmar med Autoropa. Vi pratar om tre helt olika produktområden: bilar, köksinredning och möbler, men alla tre företag har en lång historia som byggt upp en oerhörd kunskapsbank inom respektive område.  Här finns en äkta och genuin passion för de man gör och ett ledarskap som verkligen lyfter och värnar om alla medarbetare och i detta tänk utgör givetvis arbetsmiljön en viktig del.”

  Jens Larsson, delägare och ansvarig för interiören på Autoropa
  ''
  Vi är väldigt nöjda med resultatet och får hela tiden många positiva kommentarer från våra besökare.”


  Helheten som avgör upplevelsen

  Förutom att sälja och serva Ferrari, Maserati, Bentley och McLaren, samt vara auktoriserad servicepartner för Mercedes-Benz, Jaguar och Land Rover, genomför man 150-160 event om året, där Autoropa Racing Days är det mest uppmärksammade. En årlig sammankomst där man utöver att se ett häpnadsväckande utbud av sportbilar också ges möjlighet till bankörning. I bolaget finns nämligen ytterligare en delägare, Martin Nelson, racingförare och numera också ansvarig för Autoropas eget racingteam.

  Som ett av ytterst få företag i världen är Autoropa även auktoriserad servicepunkt för superbilen McLaren F1, som bara tillverkades i ett fåtal exemplar under åren 1993-1998.

  www.autoropa.se

  Foto: Max Alm-Norell, Ballingslöv

 • 2018-10-07

  Mässa Orgatec, Köln 23 - 27 oktober

  Varmt välkommen att besöka oss i hall 10.1 monter C-041 på Orgatec i Köln. Tillsammans med vårt systerbolag Albin i Hyssna kommer vi att visa massiva möbler för både privat och offentlig miljö.

  Läs inbjudan genom att klicka här.

   bild orgatec.jpg 

« 1 2 3 4 5 6 »